Voorgevormde vijver
Een voorgevormde vijver of vijverbak is een kunststof bak, meestal van HDPE (High Density Poly Ethyleen), in de vorm van een vijver. Deze voorgevormde vijvers zijn in de afgelopen jaren zeer populair geworden en dat is niet ten onrechte. Ze bieden veel voordelen; zo zijn ze sterk, duurzaam, UV- en ozonbestendig, heeft het een relatief laag gewicht en ze zijn in heel veel verschillende vormen te koop: vierkant, rechthoekig, rond, ovaal, L-vorm of eigen design. Bijkomend voordeel, voorgevormde vijvers hebben een kant en klaar profiel met verschillende dieptes voor waterplanten.
Aanleggen van een voorgevormde vijver
Hieronder geven we een korte beschrijving voor het aanleggen van een voorgevormde vijver:
- Graaf een vijverkuil die rond de 10 cm dieper en breder is dan de diepte en breedte van de voorgevormde vijver. Breng ruim 10 cm klapzand of plaatzand aan op de bodem van de kuil zodat de vijverbak na plaatsen iets boven de kuil uitsteekt. Na het vullen met water zal de vijverbak vanwege het gewicht nog iets wegzakken in het zand.
- Plaats de bak in het midden van het gat, zodat er rondom de vijver overal evenveel vrije ruimte is. Maak de voorgevormde vijver waterpas, door met een balk met daarop een waterpas heen en weer te schuiven over de rand van de vijverbak. Doe dit in alle richtingen, de bovenrand van de vijver moet exact waterpas staan. Anders zal bij het vullen van de vijver de ene kant al overstromen terwijl de andere kant het water nog onder de rand staat en de vijverwand zichtbaar is.
- Breng op de bodem van de voorgevormde vijver een laag van 10-15 cm vijversubstraat of vijveraarde aan. Dit is belangrijk voor waterplanten en voor de ontwikkeling en de huisvesting van nuttige bacteriën. Gebruik nooit gewone tuinaarde of potgrond! Deze grond is veel te rijk aan voedingsstoffen en zal de vorming van algen stimuleren.
- Vul de ruimte tussen de voorgevormde vijver en de vijverkuil op met klapzand. Maak het jezelf makkelijk door van het klapzand en water een dikke pap te maken en dit in de tussenruimte te gieten. Vul de tussenruimte in meerdere kleine stappen. Laat tegelijkertijd schoon leidingwater in de vijver stromen tot ongeveer dezelfde hoogte als je de tussenruimte hebt opgevuld met zand. Dit voorkomt spanning en beschadigingen in de voorgevormde vijver.
- Wanneer de vijverbak voor ongeveer 1/3 gevuld is, controleert je nog een keer of de bovenrand waterpas staat. Nu kun je eventueel nog de vijverbak corrigeren. Plaats nu ook de vijverplanten in de vijver.
- Ga verder met het vullen van zand en water tot ongeveer 20 cm onder de rand. Laat de vijver enkele dagen rusten zodat deze zich kan zetten. Als blijkt dat de vijver niet meer helemaal waterpas staat, kun je het beste de scheve rand camoufleren met planten.
- Vul na een paar dagen het klapzand bij tot ongeveer 20 cm onder de rand. Vul het daarna bij met gewone tuinaarde t.b.v. de planten rond de vijver. Als laatste vul het water bij tot het gewenste niveau.
- Werk de rand af met planten en andere vijverranden.
TIP! van Velda
Gebruik in je vijver nooit gewone tuinaarde of potgrond! Deze grond is veel te rijk aan voedingsstoffen en zal de vorming van algen stimuleren
Biologisch evenwicht
De aanleg van de vijver is nu klaar. Echter heeft de nieuwe vijver tijd nodig om een natuurlijk biologisch evenwicht te krijgen. De waterkwaliteit is nu nog niet optimaal. Vijverplanten en de nuttige bacteriën moeten eerst groeien. Wacht daarom met het uitzetten van vissen. Dit proces kan worden versneld met verschillende producten. Meet voor het uitzetten van vissen altijd de waterkwaliteit.