Waterlelies

Waterlelies zijn er in vele kleuren en soortenEen mooie waterlelie (Nymphaea) met veel bloemen vormt de kroon op je vijver. Maar ze hebben ook een belangrijke biologische functie. Ze nemen voedingsstoffen op uit het water, waardoor algengroei wordt beperkt. Lelies zijn gek op vissen in het water, die houden namelijk insecten en waterslakken bij ze weg. Andersom ook, vijvervissen schuilen graag onder de drijfbladeren van een mooie waterlelie bij dreigend gevaar van een hongerige reiger.

 

Welke waterlelie kies je?

Waterlelies zijn er in vele kleuren en soorten:

  • Winterharde waterlelies. Deze bloeien vanaf mei tot oktober en zullen, mits voldoende diep geplaatst, ’s winters niet bevriezen.
  • Dwergwaterlelies. Zoals de naam al doet vermoeden is het een kleinere waterleliesoort die ook in een ondiepe vijver kan groeien, 10 cm is al voldoende, dus ook zeer geschikt voor terrasvijvertjes.
  • Tropische waterlelies. Paarse en blauwe tinten. Ze kunnen niet overwinteren in de vijver, dus elk jaar vervangen, of in een vorstvrije omgeving in een bak plaatsen. Ze bloeien wel langer, rijker en verspreiden een heerlijke geur.
  • De bekendste waterlelies zijn de witte waterlelie (Nymphaea Albatros), gele waterlelie (Nymphaea Pygmaea Helvola, een kleine waterlelie met geelwitte bloemetjes die in uitzonderlijk ondiep water (10 cm) kan groeien), blauwe waterlelie (Nymphaea King of the Blues) en de gele plomp (Nuphar Lutea Variegata).

Waterlelies plaatsen

Waterlelies zijn echte zonliefhebbers, maar komen ook in de halfschaduw goed tot hun rechtDe waterdiepte per leliesoort is erg verschillend, de ene soort heeft voldoende aan 10 cm om te groeien, de andere soort heeft wel 4 meter nodig, dus houd daar altijd rekening mee bij aankoop van deze vijverplant. Het zijn echte zonliefhebbers, maar komen ook in de halfschaduw goed tot hun recht. Waterlelies kunnen echter slecht tegen waterbeweging van een fontein of waterval.

Waterlelies kunnen gekocht en geplant worden van april tot september. Kies (winterharde) soorten die passen bij het formaat van je vijver. Knijp altijd even in de wortelknol, want een zachte knol duidt op verrotting. Gebruik ook bij waterlelies een vijvermand. Pot deze op met waterlelieaarde en groeisubstraat voor een betere groei en bloei. Dek ze vervolgens af met grind. Voeg eventueel ijzer en sporenelementen toe.

TIP! van Velda

Knijp bij het kopen van een waterlelie altijd even in de wortelknol. Een zachte knol duidt op verrotting…

Onderhoud waterlelies

Voor plaatselijke bemesting van waterlelies zijn speciale groeibollen ontwikkeld.

Waterlelies en groeibollen koop je bij tuincentra en dieren- en vijverspeciaalzaken.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid