Goudzeelt

Goudzeelt, de doktersvis

De goudzeelt (Tinca tinca auratus) is een kweekvorm van de oorspronkelijk uit Europa afkomstige zeelt. Hij wordt ook wel de doktersvis genoemd, omdat er wordt beweerd dat deze vis ervoor zorgt dat andere vissen niet ziek worden. De huid van de zeelt zou een antibiotica bevatten die andere vissen beschermt. Dit is echter een fabel, maar goudzeelten zorgen er wel voor dat het water schoner blijft en dat helpt de andere vissen weer wel. Je herkent de goudzeelt aan de oranje kleur met vaak donkere vlekjes. Combineer de goudzeelten in de vijver met koikarpers, omdat goudzeelten de uitwerpselen van de koikarpers opeten.

De goudzeelt wordt ook wel de doktersvis genoemdGoudzeelten zijn sterke vissen die niet snel ziek worden. Ze kunnen behoorlijk groot worden, ook al duurt dat wel lang. Ze worden tussen de 40 en 65 cm lang. Het gewicht is maximaal 4,5 kilogram. Ze worden ongeveer 15 tot 20 jaar oud. De vijver dient minimaal 70 centimeter diep te zijn en liefst veel beplanting te hebben. De goudzeelt kan bij alle andere vijvervissen gehouden worden. Plaatst goudzeelten in groepje van minimaal vijf vissen en niet meer dan vijf vissen per kubieke meter water.

De goudzeelt is een bodemvis en het is niet ongewoon dat je de vis lang niet te zien krijgt. Het kan zelfs zo zijn dat je de goudzeelten jarenlang niet ziet. Ze houden van een donkerkleurige bodem met veel modder.

Wil je nog meer tips? Like dan onze Facebookpagina en blijf ons volgen. Op deze pagina geven we tips en adviezen en organiseren we leuke wedstrijden waarbij we gratis producten weggeven.

Visvoer voor de goudzeelt

Goudzeelten houden van uitgebalanceerd visvoer dat licht verteerbaar is. Wij adviseren om de goudzeelten 3 Colour Pellet Food, Gold Stick Fish Food of Rondett Fish Food te geven.  Dit voer is speciaal ontwikkeld voor de goudzeelt. Het is verkrijgbaar bij ieder tuincentra of vijver speciaalzaak. Klik hier om het dichtstbijzijnde verkooppunt te zoeken.

Algemene gegevens goudzeelt

Naam: Goudzeelt (Tinca tinca auratus)
Lengte: 40 tot 65 cm
Uiterlijk: Oranje tinten met vaak enkele donkere vlekjes, dikke slijmhuid
Leeftijd: 15 tot 20 jaar
Voer: Kwalitatief hoogwaardig voer met vitamines en mineralen
Vijver: Minimaal 70 cm diep, plaats ze in een groep van minimaal 5 stuks, leeft op de bodem
Bescherming:  Niet noodzakelijk

Tips & Adviezen

Blijf Velda volgen op Facebook en lees daarnaast ook onze blogs. Wij schrijven iedere maand leuke blogs met tips en adviezen voor de vijver en de vissen.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid