Huidworm

Huidwormen of Gyrodactylus zijn levendbarende parasieten die zich voornamelijk nestelen in de huid van de vis. De huidworm wordt circa 0,3 tot 0,5 mm groot. Vergelijk dat eens met een mensenhaar, die cirac 0,05 mm dik is. Qua uiterlijk lijkt de Gyrodactylus op de kieuwworm. Ze zijn dan ook nauwe verwanten van elkaar. Echter de kieuwworm is kleiner (0,1 tot 0,3 mm) en legt eitjes. Zowel de kieuw- als de huidworm vallen onder de groep van Trematoden. De Gyrodactylus is gemakkelijk te herkennen aan het wormdeel wat uit de vis steekt.

Symptomen van een besmetting met de worm zijn het schuren van de vis en het schichtig zwemmen. Ook produceert de besmette vis meer huidslijm wat een zichtbaar kenmerk van een besmetting. Meestal worden huidwormen meegenomen door nieuwe vissen of door vogels die uit het water drinken.

Huidworm behandelen en voorkomen

Er zijn uitstekende middelen tegen huidwormen te verkrijgen. Beter is besmetting met huidworm te voorkomen. Een goede weerstand van de vissen is daarvoor belangrijk. Geef de vissen daarom een kwalitatief goed voer, met benodigde vitamines en mineralen. Een andere oorzaak kan slechte waterkwaliteit zijn, of eventueel een teveel aan vissen in de vijver. Vuistregel is 50 cm vislengte per 1.000 liter water. Een goed filter, voorzien van actieve kool biedt tevens uitkomst omdat deze kool allerlei microfijne stofdeeltjes uit het water kan zuiveren. Ook verschillende ziekteverwekkers worden ermee uitgefilterd.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid