Groen vijverwater
Groen vijverwater wordt veroorzaakt door een minuscuul kleine zweefalg die zich explosief snel vermeerdert. Bijkomende effecten zijn een lage KH-waarde, een hoge pH-waarde en stagnatie in de groei van de zuurstofplanten. Groen vijverwater komt veel voor in jonge vijvers met voedselrijk water.
Wat te doen bij een groene vijver
Er zijn een aantal maatregelen om groen water in je vijver tegen te gaan:
- Zorg voor voldoende bodemsubstraat. Het is een goede plek voor bacteriën om zich aan vast te hechten. Dit zorgt dan voor activering van de micro-organismen.
- Plant meer vijverplanten die voor hun CO2 voorziening niet aangewezen zijn op het water. Dus drijfplanten, waterlelies en moerasplanten.
- Zorg ervoor dat de totale hardheid (GH waarde) van het water tenminste 12° DH is.
Als deze maatregelen genomen zijn, zal het vijverwater in ca. 2 maanden helder worden. Om het resultaat te bespoedigen kan naast de genoemde maatregelen een ‘helder water’-preparaat worden toegevoegd en/of een filterinstallatie worden aangebracht. Een UV-C filter bewijst ook hier goede diensten. De UV-lamp dient wel jaarlijks te worden vernieuwd.