Kleine vijver

Wil je een waterpartij in een kleine tuin creëren, op het terras of zelfs op het balkon, dan is een kleine vijver een goed idee. Iedere vijver, ook een kleine, is rustgevend en mooi om te zien. Hoe klein de vijver ook is, het is verstandig om een deel van de vijver wel te vullen met grind en vijversubstraat. Hiermee creëer je huisvesting voor nuttige bacteriën.

Waterplanten in een kleine vijver

Kies bij het samenstelling van waterplanten in je kleine vijver niet voor planten die te groot worden, die te snel groeien of een plantensoorten die anderen overwoekeren. De keus aan waterplanten is daarom minder groot dan bij een grote vijver. In een kleine vijver kun je goed watersla of kikkerbeet planten. Maar ook vijverplanten die vooral in de hoogte groeien zoals de Japanse holpijp.

kleine_vijverBij een vijver met een diepte van minder dan 25 cm kun je uitsluitend klein blijvende moerasplanten of drijvende planten gebruiken. Bij een diepte circa 40-50 cm kun je op de bodem zuurstofplanten aanbrengen, hetgeen de waterkwaliteit enorm ten goede komt. Je voorkomt daarmee in belangrijke mate algengroei in je vijver. Als je van plan bent om vissen in je vijver te houden zijn zuurstofplanten onmisbaar. Overigens, een grote vijver is gemakkelijker helder en algenvrij te houden dan een kleine vijver. Hoe meer water hoe eenvoudiger het evenwicht ontstaat.

Vissen in een kleine vijver

Vissen houden in een kleine vijver is mogelijk maar er zijn wel een paar punten om rekening mee te houden:

  • Bij bevriezing van de vijver in de winter zullen de vissen niet kunnen overleven. Daarvoor moet de vijver minimaal 70 cm diep zijn. Vijververwarming is dan eventueel een oplossing
  • Ook ’s zomers kan er zuurstofgebrek voor de vissen ontstaan door de snel oplopende watertemperatuur. Er zal dan een luchtpomp in de vijver moeten worden geïnstalleerd
  • Ook zijn vissen in een kleine vijver een gemakkelijk prooi voor katten en vogels. Hiervoor zijn verschillende beschermende oplossingen
  • Voeg regelmatig water toe aan de vijver want vooral in de zomer kan het water snel verdampen.

Geschikte vissen voor in een kleine vijver zijn de kleinere vissoorten zoals goudelritsen en goudvissen.

Filtratie van een kleine vijver

Voor kleine vijvers is een speciaal filter ontwikkeld. Het filter drijft nagenoeg onzichtbaar op het wateroppervlak, waarbij het gefilterde water over de bovenkant van het filter stroomt. Het filtratieproces is doeltreffend dankzij het speciale filterschuim en een waterdichte UV-C Unit. Het filter is voorzien van een sterke vijverpomp. Deze zorgt niet alleen voor een heldere vijver, maar ook voor zuurstofrijk water. Voor zo’n filter moet de vijver minimaal 35 cm diep zijn.

Heb je al een kleine vijver, dan hebben we een paar tips voor je om deze kleine vijver algenvrij te houden.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid