Voorfilter, voor het grove vuil
Een goede biologische filtratie van de vijver heeft altijd een mechanisch voorfilter nodig. Deze zorgt ervoor dat grof vuil uit het water wordt verwijderd en de biologische vijverfilter niet verstopt raakt. Zo wordt het biologische filter ontlast en kan die je vijver beter schoon houden.
Hoe werkt een voorfilter?
Een voorfilter wordt altijd als eerste in de filterlijn geplaatst en het heeft één doel. De vijver ontdoen van het grove vuil voordat het water het biologische filter bereikt. Grof vuil moet uit het water worden verwijderd om te voorkomen dat het gehele vijverfilter dichtslibt en de bacteriën verstikken. De water-zuiverende bacteriën hebben veel zuurstof nodig om alle onzichtbare afvalstoffen af te breken en een voorfilter helpt hierbij.
Je kunt ook desgewenst nog een kleine luchtpomp aanbrengen in je filter. Deze brengt beluchting aan in je filter en zorgt zo voor extra zuurstof.
De vortex, de zeefbocht en het trommelfilter
Er zijn drie soorten voorfilters: de vortex, de zeefbocht en het trommelfilter. Een vortex is een soort trechter. Het vijverwater komt aan de onderkant binnen en gaat er aan de bovenkant weer uit. Vanwege de vorm ontstaat er een draaikolk waardoor de zwaardere deeltjes neerslaan op de bodem. De vortex is erg groot en filtert vooral grof vuil. Een zeefbocht is veel kleiner dan een vortex en filtert ook beter de fijne vuildeeltjes. Omdat de zeefbocht gebruik maakt van een zeer fijne zeef, heeft deze wel veel onderhoud nodig. Het trommelfilter filtert eigenlijk al het vuil en is volautomatisch. Hij is alleen wel een stuk duurder en erg groot. Kijk altijd even voor jezelf wat voor voorfilter jij graag wil hebben.