Trichodina

Trichodina is een eencellige flagellaat die veelvuldig vijvervissen zoals koi en goudvissen parasiteert. De parasiet is een protozoa die worden onderverdeeld in een drietal categorieën: Celiaten, Flagellaten en Sporoza. Het is een schotelvormige parasiet met trilhaartjes (cilia) om zich te kunnen verplaatsen. Deze parasiet is enkel met een (goede) microscoop zichtbaar. Hij is gemiddeld 50 µm groot (=0,05 mm). Ongeveer net zo dik als een mensenhaar. De voortplanting geschiedt door celdeling. Onder optimale omstandigheden kan dit heel snel gaan. Ze vermenigvuldigen zich tussen de 4°C en 30°C. We komen deze parasiet dus gedurende het hele jaar tegen. Trichodina vinden we terug op het lichaam en op de kieuwen van de vissen, waardoor deze moeilijkheden hebben met ademen. Extra beluchting is daarom aan te raden.

Trichodina behandelen

Eencellige parasieten zijn goed te bestrijden, mits de behandeling in een vroeg stadium begint. Anders duurt de bestrijding een stuk langer en meer tijd. Behandelen met een goed middel is afdoende. Om besmetting met Trichodina te voorkomen is het belangrijk om gedurende de zomermaanden de vissen te voeren met een kwalitatief goed voer, waarbij alle belangrijke voedingstoffen, vitaminen en mineralen in ruime mate aanwezig zijn. De vis heeft dan in de wintermaanden en voorjaar voldoende weerstand om de trichodina parasiet te bestrijden. Een andere oorzaak kan slechte waterkwaliteit zijn, of eventueel een teveel aan vissen in de vijver. Vuistregel voor het aantal vissen in een vijver is maximaal 50 cm vislengte per 1.000 liter water. Een goed filter, voorzien van actieve kool biedt uitkomst omdat deze kool allerlei microfijne stofdeeltjes uit het water kan zuiveren. Ook verschillende ziekteverwekkers worden ermee uitgefilterd.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid