Trichodina

Trichodina is een eencellige flagellaat die veelvuldig vijvervissen zoals koi en goudvissen parasiteert. De parasiet is een protozoa die worden onderverdeeld in een drietal categorieën: Celiaten, Flagellaten en Sporoza. Het is een schotelvormige parasiet met trilhaartjes (cilia) om zich te kunnen verplaatsen. Deze parasiet is enkel met een (goede) microscoop zichtbaar. Hij is gemiddeld 50 µm groot (=0,05 mm). Ongeveer net zo dik als een mensenhaar. De voortplanting geschiedt door celdeling. Onder optimale omstandigheden kan dit heel snel gaan. Ze vermenigvuldigen zich tussen de 4°C en 30°C. We komen deze parasiet dus gedurende het hele jaar tegen. Trichodina vinden we terug op het lichaam en op de kieuwen van de vissen, waardoor deze moeilijkheden hebben met ademen. Extra beluchting is daarom aan te raden.

Trichodina behandelen

Eencellige parasieten zijn goed te bestrijden, mits de behandeling in een vroeg stadium begint. Anders duurt de bestrijding een stuk langer en meer tijd. Behandelen met een goed middel is afdoende. Om besmetting met Trichodina te voorkomen is het belangrijk om gedurende de zomermaanden de vissen te voeren met een kwalitatief goed voer, waarbij alle belangrijke voedingstoffen, vitaminen en mineralen in ruime mate aanwezig zijn. De vis heeft dan in de wintermaanden en voorjaar voldoende weerstand om de trichodina parasiet te bestrijden. Een andere oorzaak kan slechte waterkwaliteit zijn, of eventueel een teveel aan vissen in de vijver. Vuistregel voor het aantal vissen in een vijver is maximaal 50 cm vislengte per 1.000 liter water. Een goed filter, voorzien van actieve kool biedt uitkomst omdat deze kool allerlei microfijne stofdeeltjes uit het water kan zuiveren. Ook verschillende ziekteverwekkers worden ermee uitgefilterd.

Your privacy is important to us

As of 25 May 2018, our policy complies with the European Union's new general data protection regulation (GDPR). Velda has updated its privacy policy to provide you with more information about how Velda protects your privacy, including information about how you can exercise your rights relating to data.

Read our privacy policy