Japanse Koi, de koning onder de vijvervissen
Japanse Koi staan symbool voor moed en kracht. Het zijn sterke vissen die zelfs stroomopwaarts kunnen zwemmen. Deze prachtig gekleurde vissen kunnen zeer oud en behoorlijk groot worden. Wel 70 tot 80 centimeter en meer dan 40 jaar oud. Een Koi wordt in Japan ‘Nishikigoi’ genoemd. Nishikigoi komt van de woorden ‘Nishiki’ wat ‘kleurig kleed’ in het Japans betekent en ‘Goion Koi’ wat ‘Karper’ betekent. Vrij vertaald is dit dus ‘gekleurde karper’. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de Koi geen Japanse vis, hij komt oorspronkelijk uit Iran. In Japan begon zo’n 200 jaar geleden het kweken op kleur.
Japanse Koi en verzorging
De Japanse Koi heeft een grote vijver nodig. Minimaal 150 cm diep en 1.000 liter water per Koi. Daarnaast is een krachtig filter ook noodzakelijk evenals extra zuurstof, want planten kun je alleen houden in zogenaamde drijvende planteilanden. De Koi eten de planten namelijk op. Veel Koi houders kiezen daarom voor een apart gelegen helofytenfilter. Dan heb je de voordelen van de biologische functie van planten, maar niet in dezelfde vijver als de koi.
Algemene gegevens Japanse koi
Naam: | Japanse Koi of Koi |
Lengte: | 70 tot 80 cm |
Uiterlijk: | Wit, rood, zwart gevlekt |
Leeftijd: | Tot 40 jaar |
Voer: | Kwalitatief hoogwaardig koivoer met vitamines, mineralen en extra chicorei |
Vijver: | Minimaal 150 cm diep, geen vijverplanten (tenzij in drijvende manden), uitgebreide filterinstallatie essentieel |
Bescherming: | Noodzakelijk! |
Er bestaan veel variëteiten Japanse Koi. En deze onderverdeeld in 11 verschillende groepen.

De Kohaku zijn wit met rood (hi), waarbij het wit zo wit als sneeuw moet zijn en het rood diep rood.

De Sanke is een witte koi met rode (hi) en zwarte (sumi) vlekken.

De Sanke is een witte koi met rode (hi) en zwarte (sumi) vlekken.
De Showa heeft net als de Sanke drie kleuren, het verschil is dat de Showa voornamelijk zwart is met rode en witte vlekken.

De Bekko is een witte koi met sumi-vlekken die vol en
diepzwart zijn.

De Utsuri is voornamelijk zwart met gele, witte of rode vlekken.

De Asagi Magoi heeft een blauwzwarte tekening met lichtblauwe of witte randen rond de schubben; rood op de wangen, vinnen en zijkanten.

De Shusui zijn eigenlijk doitsu asagi. Ook shusui hebben de eigenschap donkerder te worden in koud water.

De Koromo is een kruising tussen de Kohaku en de Narumi Asagi.

De Hikarimono staan beter bekend als de Ogon. Ze zijn meestal goud of zilver metaalkleurig.

De Tancho is ongetwijfeld één van de populairste soorten koi. Een Tancho is een Kohaku, Sanke of Showa met een rode vlek op de kop.

Kinginrin betekent letterlijk ‘gouden (Kin) zilverachtige (Gin) schubben (Rin)’.