Koi herpes virus of kortweg KHV
Het Koi Herpes Virus, ook wel KHV genaamd, is een hoogst besmettelijk virus. In de meeste gevallen is KHV een dodelijke aandoening voor de vijvervissen. Gelukkig komt het niet heel vaak voor en is de besmetting van KHV bij koi alleen overdraagbaar via vissen die het koi herpes virus bij zich dragen. KHV is te herkennen aan de in enkele dagen verwoeste kieuwen en huid van de vis. Daarnaast is er sprake van overmatige slijmproductie, verlies van de slijmhuid, huidwonden en herpesachtige ringen op de huid.
Koi herpes behandelen en voorkomen
TIP! van Velda
Het is verstandig om de met KHV besmette en zieke koi direct in quarantaine te plaatsen buiten de vijver
Er bestaan geen geneesmiddelen tegen virussen. Dus ook het Koi herpes virus is niet te behandelen. Het afweergestel van de besmette vis zal zelf met het virus moeten afrekenen. Verstandig is het om de zieke koi direct in quarantaine te plaatsen buiten de vijver. Het virus kan zich zeer snel kan vermenigvuldigen in de voor het virus ideale temperatuur van 22-24 graden Celsius. Bij lagere (18-21 graden Celsius) of hogere (25-28 graden Celsius) kan het virus zich minder snel vermenigvuldigen en gaat de ziekte minder snel. De vissen hebben dan iets meer tijd om het virus te bestrijden.
Het in quarantaine zetten van nieuwe vissen kan ook voorkomen dat de KHV zich verspreid. Preventieve maatregelen werken in de regel afdoende om dit virus buiten de vijver te houden.
Erg belangrijk zijn de onderstaande punten:
- Zorg voor een goede waterkwaliteit. Meet daartoe regelmatig het vijverwater
- Er kunnen een teveel aan vissen in de vijver aanwezig zijn. Richtlijn is 50 cm vislengte per 1.000 liter water, dus ongeveer 1 koi per 1.000 liter water
- Een goed filter, voorzien van actieve kool biedt uitkomst omdat deze kool allerlei microfijne stofdeeltjes uit het water kan zuiveren. Ook verschillende ziekteverwekkers worden ermee uitgefilterd
- Geef de koi kwalitatief goed voer, speciaal voor koi geschikt