Oeverplanten

Plaats oeverplanten aan de rand van de vijver. Lage bodembedekkende oeverplanten camoufleren de rand van de vijver, terwijl de hogere soorten met hun stengels en bloemen zorgen voor volume en structuur langs de oever. Ze zijn een lust voor het oog.  Je kunt ze krijgen in verschillende kleuren, vormen en afmetingen. De biologische functie voor het vijvermilieu wordt ook bij de oeverplanten vooral bepaald door de groeicapaciteit. Hoe meer voedingsstoffen ze uit het vijverwater kunnen halen, hoe beter ze groeien. En dat verkleint de kans op algengroei.

Oeverplanten plaatsen

Lage bodembedekkende oeverplanten camoufleren de rand van de vijver, terwijl de hogere soorten met hun stengels en bloemen zorgen voor volume en structuurBelangrijk bij het plaatsen van de oeverplant is dat ze drassig moeten staan, niet met de voet in het water (bijvoorbeeld gele dotters). In nieuwe vijvers kunnen gelijk allerlei soorten planten worden geplaatst. Het voedingssubstraat waarin ze worden gepoot moet zo poreus mogelijk zijn. Voedingrijk en zuurstofrijk water kan de wortels zo beter bereiken, waardoor groei wordt gestimuleerd.  Gebruik voedingsaarde of groeisubstraat voor een uitbundige groei en bloei van de wortels en de plant. Voorkom uitspoelen door de aarde af te dekken met grind. Voeg eventueel extra ijzer en sporenelementen toe.

In nieuwe vijvers kunnen gelijk allerlei soorten oeverplanten worden geplaatstDe bekendste oeverplanten zijn Iris, de vleesetende trompetbekerplant (Sarracenia), kurkentrekkersgras of krulpitrus (Juncus effusus Spiralis) en de Aronskelk (Zantedeschia).

Varieer met verschillen in kleur, hoogte en bladvorm. Of wil je juist een strakke vijver door veel dezelfde soorten te gebruiken. Er zijn mogelijkheden te over.

Oeverplanten geven een persoonlijk tintje aan natuurlijke vijverranden! Je koop ze bij tuincentra en dieren- en vijverspeciaalzaken.

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid