Siervijver

De siervijver is een vijver waarin planten de hoofdrol spelen en ook de meeste aandacht trekken naast de vissen. Sierlijke waterplanten, mooie vissen en kristalhelder water geven je tuin een extra dimensie. Elke dag geniet je er weer van mooi bloeiende oeverplanten en waterlelies of wanneer je de vissen voert.

Het voornaamste is een goede verhouding tussen planten, dieren en water. Kies bij voorkeur weinig vervuilende vissen, zoals de goudwinde en goudrietvoorn. Dit zijn twee goed zichtbare vissoorten die uitermate geschikt zijn voor tuinvijvers en weinig verzorging vragen.

Technische installaties als pompen, filters en UV-C Units zullen vaak nuttig zijn. Met behulp van een filterinstallatie verkrijg je in korte tijd kristalhelder vijverwater en een gezonde omgeving voor vissen en waterplanten.

Siervijver aanleggen

Het diepste punt van een siervijver is tussen de 80 cm en 100 cm. Dat is meer dan voldoende voor een vijver van gemiddelde afmeting. Wanneer de helft van het wateroppervlak bedekt is met lichtafschermende planten (waterlelies, drijfplantjes, drijvend fonteinkruid, enz.), dan bevordert dit het juiste evenwicht van het vijverwater. Ook biedt dit een fraai en boeiend aanzicht. De gedeeltelijk vrije waterspiegel zorgt dan weer voor rust en ruimtelijk effect. De zon warmt de bovenste waterlagen op en creëert zo een ideale leefomgeving, geschikt voor klein waterleven en waterlelies. Ook een waterval met kabbelend water hoort natuurlijk tot de mogelijkheden.

Onderhoud siervijver

TIP! van Velda

Wanneer je een UV lamp gebruikt in je siervijver, vervang deze dan in het voorjaar zodat je er gedurende het hele seizoen optimaal gebruik van maakt

Wanneer een siervijver goed in balans is zou deze weinig onderhoud vragen. De natuur doet zijn werk. Dit is niet altijd eenvoudig te bewerkstelligen. Je kunt dan om het water helder te houden, naast vijverplanten ook een filtersysteem gebruiken. Dit filter vraagt, zoals alle filters, onderhoud. Dit houdt in dat een filter schoongemaakt moet worden. Met schoonmaken bedoelen we het verwijderen van het grove vuil, van uitwerpselen en van andere vuildeeltjes.

Wanneer je gebruik maakt van een UV lamp is de lente de beste tijd om de UV lamp te vervangen. Vaak geven de lampen nog wel licht af, maar de werking van de lamp is er na een jaar grotendeels van af. Door de lamp in het voorjaar te vervangen is de lamp op zijn krachtigste in het vijverseizoen.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid