Protozoa of protozoën
Protozoa is een verzamelnaam voor eencellige parasieten die diverse aandoeningen bij vissen veroorzaken en het is gemakkelijk te herkennen aan de fijne puntjes op de huid. Alle protozoa hebben water nodig om zich te verplaatsen bovendien kan dit zelfs een heel dun laagje rond bodemdeeltjes zijn. Protozoën worden in vier categorieën verdeeld volgens de manier waarop ze zich voortbewegen:
- Flagellatta (Mastigophora of zweepdiertjes) zijn de kleinsten van de protozoa en gebruiken zweepdraden om zich te verplaatsen en te voeden.
- Ciliata of trilhaardiertjes hebben kleine trilhaartjes over de gehele cel, met deze trilhaartjes kunnen ze zich voortbewegen en voeden.
- Amoebozoa, Sarcodina eencelligen, Rhizopoda of Amoebocyten hebben geen vaste vorm en hebben schijnvoetjes. Met deze schijnvoetjes kunnen ze voortbewegen en zich voeden.
- Apicomplexa (Sporozoa of sporediertjes) zijn ingewikkelde eencellige parasieten, die niet bewegen en geen ciliën of flagellen bezitten.
Protozoa behandelen
Protozoën zijn goed te bestrijden, mits de behandeling in een vroeg stadium begint. Behandelen met een goed middel is afdoende maar voorkomen is altijd beter dan behandelen. Om een zieke vis te voorkomen is het belangrijk om gedurende de zomermaanden de vissen te voeren met een kwalitatief goed voer, waarbij alle belangrijke voedingstoffen, vitaminen en mineralen in ruime mate aanwezig zijn. Een andere oorzaak van Protozoa kan een slechte waterkwaliteit zijn, of eventueel een teveel aan vissen in de vijver een richtlijn hierbij is 50 cm vislengte per 1.000 liter water. Een goed filter, voorzien van actieve kool biedt dan uitkomst omdat deze kool allerlei microfijne stofdeeltjes uit het water kan zuiveren. Ook verschillende ziekteverwekkers worden ermee uitgefilterd.