Rozette of Goudvoorn

De Rozette of goudvoorn kan 20 tot 35 centimeter groot wordenDe Rozette (Scardinius erythrophthalmus auratus) vijvervis, ook wel goudvoorn of goudrietvoorn genoemd, is familie van de karperachtigen. In grote vijvers kan deze vis 20 tot 35 centimeter groot worden. Je herkent de Rozette aan de rode vinnen en rug en aan de zilver tot roze buik en zijkanten. De Rozette is van nature een sterke vis die niet zo snel ziek wordt. Maar hij is wel gevoelig voor karperluis en schimmel.

De vijver dient minimaal 70 cm diep te zijn om te overwinteren en plaatselijk ondiep (20 cm) voor de voortplanting. Een krachtig filter is noodzakelijk omdat de goudvoorn van schoon water houdt met een beetje stroming. Ook is het zuurstofgehalte heel belangrijk, dus een luchtpomp is aan te bevelen. Plaats Rozettes in een school van minimaal 10 tot 15 stuks.

Visvoer voor de Goudvoorn

De Rozette is een lekkere eter. In het wild eten ze voornamelijk waterinsecten, larven, slakken en vliegen. Er is speciaal uitgebalanceerd en licht verteerbaar voer ontwikkeld voor rozettes. Wij adviseren om altijd dit voer te gebruiken en niet voor ander voer te gaan. Het advies om Rondett Fish Food, Sanikoi All Season Wheat Germs of 3 Colour Pellet Food te gebruiken. Dit voer is speciaal ontwikkeld voor de Rozette. Het voer is te verkrijgen bij alle grote en kleine tuincentra bij jou in de buurt. Klik hier voor de verkooppunten bij jou in de buurt

Algemene gegevens voor de Rozette

Naam: Rozette of goudvoorn
Lengte: 20 tot 35 cm
Uiterlijk: Rode vinnen en rug, buik en zijkanten zilver tot roze
Leeftijd: 15 tot 20 jaar
Voer: Insecten en kwalitatief hoogwaardig licht verteerbaar voer met vitamines en mineralen (bijvoeren)
Vijver: Minimaal 70 cm diep, plaatselijk 20 cm t.b.v. paren, plaats ze in een groep van minimaal 5 stuks
Bescherming:  Noodzakelijk!

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid