Troebel vijverwater

Troebel vijverwater kan een aantal oorzaken hebben. Zo kan het biologische evenwicht verstoord zijn of misschien werkt het filter niet goed. We hebben de meest voorkomende oorzaken van troebel vijverwater voor je op een rijtje gezet:

  • Een nieuw aangelegde vijver waarbij het water nog niet helemaal in biologisch evenwicht is
  • Het water van de vijver is onlangs ververst
  • De zuurstofplanten zijn uitgewerkt
  • De vijver ligt de hele dag in de volle zon
  • Het filter werkt niet of niet goed
  • Na een regenbui is er tuingrond in de vijver gespoeld.

Troebel vijverwater veroorzaakt door draadalgen. Voor het verkrijgen van helder water is een minerale hardheid van ten minste 8 °DH een vereiste. Doe bij troebel vijverwater daarom eerst een vijvertest. Wanneer de GH-waarde minder dan 8° DH is, is het belangrijk de hardheid te verhogen. Hiervoor zijn speciale hardheidverhogende middelen te verkrijgen.

 

Door het verhogen van de waterhardheid en het bevorderen van een evenwichtige mineralenbalans voldoet je vijver weer aan de voorwaarden voor helder water. Zorg voor een goede vijverrand die verhinderd dat er tuingrond in de vijver spoelt. Gebruik bijvoorbeeld Turf voor de rand.

Soms verzuurt het milieu, met als gevolg dat vissen en planten er niet meer in kunnen leven. Vaak echter zal de natuur corrigerend optreden en ontstaat er een explosie van algengroei. Maar ook dat is voor de vijver ongewenst. Hoewel vissen geen hinder hebben van algengroei, wordt de groei van vooral de onderwaterplanten er ernstig door belemmerd.

Vijverbacteriën toevoegen

Wanneer verstoring optreedt van de populatie micro-organismen, zijn er middelen verkrijgbaar die het evenwicht snel kunnen herstellen. Dit soort middelen stimuleert de plantengroei en heeft een vertragend effect op de algengroei. Verder zorgt het voor een helder en gezond vijvermilieu. Als we met enig inzicht te werk gaan, voldoende geduld betrachten en regelmatig onderhoud plegen, kan het biologische evenwicht in je vijver zonder grote inspanning jarenlang intact blijven.

Your privacy is important to us

As of 25 May 2018, our policy complies with the European Union's new general data protection regulation (GDPR). Velda has updated its privacy policy to provide you with more information about how Velda protects your privacy, including information about how you can exercise your rights relating to data.

Read our privacy policy