Chilodonella
Chilodonella is een ovale ciliaat die vooral voorkomt op de kieuwen van de vis en in een later stadium op de huid. Het is een protozoa, deze worden onderverdeeld in een drietal categorieën: Celiaten, Flagellaten en Sporoza. De ziekte veroorzaakt huidtroebeling en de eencelligen zijn tussen de 100 – 150 μm groot. Vergelijk maar even, de dikte van een mensenhaar is ongeveer 50 μm (=0,05 mm). Wanneer vissen besmet zijn, krijgen deze ademhalingsproblemen, de kieuwdeksels gaan openstaan en ze hangen aan het wateroppervlak happend naar lucht. Het kan ook zijn dat ze op de bodem liggen. In een vergevorderd infectiestadium komt de parasiet ook op de huid voor, waardoor deze meer slijm produceert en er huidtroebeling ontstaat.
De voortplanting van de Chilodonella vindt plaats door eenvoudige celdeling. Parasieten die zich voortplanten door celdeling kunnen binnen zeer korte tijd tot een enorme toename en dus verergering van de probleem leiden.
Chilodonella behandelen
Behandelen van de besmetting kan heel goed met een goed middel tegen protozoën. Voorkomen is altijd beter dan genezen. De infectie treedt meestal op in vijverwater van slechte kwaliteit, waarbij het vijverfilter niet is voorzien van actieve filterkool. Een filter met actieve kool is het devies. Daarnaast is het regelmatig meten van de waterwaarden aan te raden om tijdig in te grijpen. Het bijvoeren met kwalitatief goed voer verhoogt de weerstand van de vis, waardoor die de aandoeningen gemakkelijk kan overleven.