Moerasplanten

Vanwege de enorme variatie in kleuren, vormen en afmetingen, kun je met moerasplanten je vijver pas echt sfeervol maken. De biologische functie voor het vijvermilieu van een moerasplant wordt ook vooral bepaald door de groeicapaciteit. Hoe meer voedingsstoffen, hoe beter ze kunnen groeien, hoe meer ze zorgen voor zuurstof in het water. Ook deze planten zijn dus van grote waarde voor het natuurlijke evenwicht.

Welke moerasplanten kies je?

Door de variatie in kleur, vorm en afmeting, kun je met moerasplanten je vijver echt sfeervol makenMoerasplanten vormen bij lange na niet zo’n homogene plantengroep als bijvoorbeeld de waterlelies. Er zijn verschillende soorten. We kunnen ze onderscheiden in 3 groepen. Planten die 30 tot 40 cm onder water kunnen staan, bijvoorbeeld snoekkruid. Planten die drassig moeten staan, maar niet echt in het water zoals bijvoorbeeld de gele dotters. En planten die zowel droog als in het water kunnen groeien, bijvoorbeeld penningkruid. De eisen die deze soorten aan de voedingsbodem stellen kunnen behoorlijk verschillen. De bekendste moerasplanten zijn de Japanse holpijp (Equisetum japonicum), slangenwortel (Calla palustris), Zwarte Taro of Olifantsoor (Colocasia rubra Black Magic) en Snoekkruid (Pontederia cordata).

Moerasplanten planten

In nieuwe vijvers kunnen gelijk allerlei soorten moerasplanten worden geplaatstIn nieuwe vijvers kunnen gelijk allerlei soorten geplaatst worden. Het voedingssubstraat waarin je ze worden poot, dient zo poreus mogelijk te zijn. Voedingsrijk en zuurstofrijk water kan zo de wortels beter bereiken, waardoor een goede groei wordt verkregen. Gebruik voedingsaarde of groeisubstraat voor een uitbundige groei en bloei van de wortels en de plant. Dek de aarde af met grind om uitspoelen te voorkomen. Voeg eventueel extra ijzer en sporenelementen toe.

Een handig hulpmiddel om de planten in te poten zijn begroeiingsmatten. Hiermee maak je een natuurlijk begroeide overgang tussen vijver en oever. Ook kun je ze eventueel poten in speciale drijvende eilandjes voor op de vijver.

Onderhoud moerasplanten

Voor plaatselijke bemesting van moerasplanten zijn speciale groeibollen ontwikkeld.

Maak het mooi met moerasplanten! Je koop ze bij tuincentra en dieren- en vijverspeciaalzaken.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid