Moerasplanten

Vanwege de enorme variatie in kleuren, vormen en afmetingen, kun je met moerasplanten je vijver pas echt sfeervol maken. De biologische functie voor het vijvermilieu van moerasplanten wordt ook vooral bepaald door de groeicapaciteit. Hoe meer voedingsstoffen, hoe beter ze kunnen groeien, hoe meer ze zorgen voor zuurstof in het water. Ook de moerasplanten zijn dus van grote waarde voor het natuurlijke evenwicht.

Welke moerasplanten kies je?

Moerasplanten vormen bij lange na niet zo’n homogene plantengroep als bijvoorbeeld de waterlelies. Door de variatie in kleur, vorm en afmeting, kun je met moerasplanten je vijver echt sfeervol makenEr zijn verschillende soorten moerasplanten. We kunnen ze onderscheiden in 3 groepen. Moerasplanten die 30 tot 40 cm onder water kunnen staan, bijvoorbeeld snoekkruid. Moerasplanten die drassig moeten staan, maar niet echt in het water zoals bijvoorbeeld de gele dotters. En Moerasplanten die zowel droog als in het water kunnen groeien, bijvoorbeeld penningkruid. De eisen die deze soorten aan de voedingsbodem stellen kunnen behoorlijk verschillen. De bekendste moerasplanten zijn de Japanse holpijp (Equisetum japonicum), slangenwortel (Calla palustris), Zwarte Taro of Olifantsoor (Colocasia rubra Black Magic) en Snoekkruid (Pontederia cordata).

Moerasplanten planten

In nieuwe vijvers kunnen gelijk allerlei soorten moerasplanten worden geplaatst. Het voedingssubstraat waarin je ze worden poot, dient zo poreus mogelijk te zijn. In nieuwe vijvers kunnen gelijk allerlei soorten moerasplanten worden geplaatstVoedingrijk en zuurstofrijk water kan zo de wortels beter bereiken, waardoor een goede groei wordt verkregen. Gebruik voedingsaarde of groeisubstraat voor een uitbundige groei en bloei van de wortels en de plant. Dek de aarde af met grind om uitspoelen te voorkomen. Voeg eventueel extra ijzer en sporenelementen toe.
Een handig hulpmiddel om de moerasplanten in te poten zijn begroeiingsmatten. Hiermee maak je een natuurlijk begroeide overgang tussen vijver en oever. Ook kun je ze eventueel poten in speciale drijvende eilandjes voor op de vijver.

Onderhoud moerasplanten

Voor plaatselijke bemesting van moerasplanten zijn speciale groeibollen ontwikkeld.

Maak het mooi met moerasplanten! Je koop ze bij tuincentra en dieren- en vijverspeciaalzaken.