Skimmers

Schoon wateroppervlak met een vijver skimmer

Een skimmer houdt het wateroppervlak van je vijver mooi schoon. Veel vuildeeltjes komen van buiten de vijver op het wateroppervlak terecht. Ingewaaide bladeren, stuifmeel, dode insecten, maar ook voerresten geven de vijver een onverzorgd uiterlijk. Het is daarnaast belangrijk dat je voorkomt dat dit drijvende vuil naar de bodem zakt en het vijvermilieu verstoort. Een vijverskimmer verwijdert continu het vuil van het wateroppervlak.

Soorten skimmersskim2

Als je de vijver voorziet van een skimmer dan kun je kiezen uit een wanduitvoering in de vijverrand of een drijvende oppervlakte skimmer. De laatste kan op elke gewenste plek op het wateroppervlak drijven en vuil opvangen. Bij een wandskimmer is de plaatsing van de mondopening ten opzichte van waterstroming en windrichting zeer belangrijk. In West-Europa waait de wind vaak uit het westen of Noordwesten. Hoe meer oppervlaktevuil in de richting van de vijver skimmer drijft, hoe beter dit vuil kan worden opgevangen door de skimmer.

Onderhoud skimmer

Een skimmer is eenvoudig te onderhouden. Het enige wat je regelmatig moet doen is het opvangmandje te ledigen. Een keer per jaar de pomp controleren op vervuiling is ook raadzaam. In de winter schakel je de skimmer uit in verband met bevriezing.