De goudelrits, een kleine vis

De goudelrits (Pimephales promelas auratus) is een gekweekte vorm van de Noord-Amerikaanse elrits. Hij wordt tussen de 5 en 8 cm lang. Hij heeft een overwegend oranje kleur. De elrits wordt niet snel ziek, doch wordt ze niet al te oud. Maximaal twee tot tweeëneenhalf jaar. Andere benamingen voor de goudelrits zijn Amerikaanse elrits, dikkopelrits en waterlelievisje.

Goudelrits in je vijver

goudelritsDe Amerikaanse goudelrits is een scholenvis die zich prettig voelt met tien tot twintig soortgenoten om zich heen. De vijver dient plaatselijk minimaal 70 centimeter diep te zijn en liefst wat beplanting te hebben, maar ook open stukken. Een ondiep gedeelte van maximaal 10 centimeter, met veel zuurstofplanten, is aan te raden voor de voortplanting.

De dikkopelrits plant zich eenvoudig voort maar omdat er veel jonge visjes worden opgegeten en de volwassen dieren niet erg oud worden, is de kans op overbevolking niet erg groot. De elrits houdt van uitgebalanceerd voer dat licht verteerbaar is.

Voer voor de Goudelrits

Het beste voer voor de Goudelrist is onze 3 Colour Pellet Food of ons Rondett Fish Food. Deze zijn bij alle grote tuincentra te verkrijgen. De Goudelrits houdt van uitgebalanceerd voer dat licht verteerbaar is. Wil je meer informatie over het voeren van je vissen? Lees dan ons blog “Wat voor visvoer geef ik mijn vissen”. 

Algemene gegevens van de Goudelrits

Naam: Goudelrits (Pimephales promelas auratus)
Lengte: 5 tot 8 cm
Uiterlijk: Oranje
Leeftijd: 2 tot 3 jaar
Voer: Insecten en kwalitatief hoogwaardig licht verteerbaar voer met vitamines en mineralen (bijvoeren)
Vijver: Minimaal 70 cm diep, plaatselijk 10 cm t.b.v. paren, plaats ze in een groep van minimaal 5 stuks, bestand tegen slechte waterkwaliteit
Bescherming:  Noodzakelijk!

Tips en adviezen

Wil je meer informatie over tips over de vijver? Volg ons dan via Facebook of lees onze blogs met heel veel leuke adviezen.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid