Grote vijver

In grote vijvers met een inhoud van 1000 liter of meer wordt het biologisch evenwicht na verloop van tijd heel stabielEen grote vijver heeft veel voordelen immers in vijvers met een inhoud van 1.000 liter of meer wordt het biologisch evenwicht na verloop van tijd heel stabiel. Vooral een grotere diepte – vanaf 100 cm tot 150 cm – is extra gunstig want hoe groter de vijver, hoe meer vissen je ook kunt houden. Algemene stelregel is 50 cm vislengte per 1.000 liter water. Bij een grote vijver met veel vissen dient ook een technisch hoogwaardige filterinstallatie met een grote capaciteit worden geplaatst. Bij een normaal visbestand kun je met veel waterplanten het water van een grote vijver gemakkelijk zuiver houden.

Waterplanten in een grote vijver

Bij het samenstelling van waterplanten hoef je bij een grote vijver geen rekening te houden met de grote van de plant. Of rekening te houden met waterplanten die te groot worden ook niet met plantensoorten die te snel groeien, of andere planten overwoekeren. De vijverplanten in een grote vijver hebben de ruimte om te groeien.

De Kleine lisdodde (Typha angustifolia) is geschikt voor een grote vijver. Gebruik grote vijverplantmanden waarin je de waterplanten kunt neerzetten op de bodem. Plant deze lisdodde langs de oever tot op een waterdiepte van vijf tot vijftien centimeter. In mei bloeien alle soorten lisdodde met lichtbruine bloemen, gevolgd door diepbruine, chocoladekleurige zaadhoofden: de sigaren.

Waterlelies zijn nuttige planten voor een vijver omdat de bladeren beschutting geven aan vissen. In de zomer zorgen ze ervoor dat het water niet te warm wordt. Daarnaast houden lelies het licht tegen waardoor algen minder hard groeien. Er zijn speciale waterlelies voor de grotere vijvers met een diepte tot 120 centimeter en een wateroppervlakte van minimaal 5 vierkante meter.

Filtratie van een grote vijver

Voor een grote vijver heb je een filtersysteem nodig met voldoende capaciteit daarom zijn er hiervoor speciale filters ontwikkeld. Deze filters zijn vaak voorzien van een thermische beveiliging, zijn waterdicht afgesloten en hebben ze keramische lagers. Hierdoor hebben ze een lange levensduur en kunnen ze de gevraagde capaciteit probleemloos leveren. Ook kun je deze filters koppelen aan een of meer andere filters om zo de capaciteit te vergroten.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid