Tuinvijver
Bij een tuinvijver ligt de nadruk op de combinatie van vissen en planten. Geschikte vissen voor dit soort vijvers zijn bijvoorbeeld de goudwinde, de goudelrits, de shubunkin, de sarasa, de goudvis en maximaal 1 zonnebaars. Want deze nuttige roofvis eet muggenlarven, bloedzuigers en wormpjes.
Eén steur of koi kan ook goed gedijen, wel moet je dan de plantmanden met vijversubstraat of vijvergrind afdekken en vaker het filter reinigen. Dit laatste omdat een steur of koi meer afvalstoffen produceert dan andere vissen. Een tuinvijver moet minimaal 80 cm diep zijn om de vissen probleemloos te laten overwinteren.
Het is raadzaam om alle vlakke delen van de vijver met substraat te bedekken. Dit zorgt voor een snelle en gezonde omzetting van de afvalstoffen naar plantenvoeding door bacteriën die in het substraat kunnen leven.
Een tuinvijver dient gezuiverd te worden middels een filter. Met behulp van een filterinstallatie verkrijg je in korte tijd kristalhelder vijverwater en een gezonde omgeving voor vissen en waterplanten. Ook is het belangrijk om continu te beluchten. Een luchtpomp met luchtstenen houdt het vijverwater in beweging en voorziet het van voldoende zuurstof. Vijverbeluchting bevordert de bacteriële ontwikkeling en daarmee een gezond vijvermilieu.
Tuinvijver aanleggen
Natuurlijk wil je na de aanleg optimaal genieten van je tuinvijver. Een goede voorbereiding is daarom essentieel voor een mooi resultaat.
Bekijk daarom vooraf de onderstaande vragen, die het werk bij de aanleg zullen vergemakkelijken.
- Welk formaat tuinvijver wil ik?
- Op welke plaats in de tuin wil ik de vijver leggen? Zon, schaduw, bij boom of terras?
- Welke vissen ga ik in de vijver houden?
- Wil ik een vijverfilter gaan gebruiken?
- Welke waterplanten wil ik in de vijver?
- Komt er een terras bij de tuinvijver?
- Hoe zit het met verlichting in of bij de vijver?
Onderhoud tuinvijver
Wanneer een tuinvijver goed in balans is, vraagt deze weinig onderhoud. De natuur doet zijn werk. Dit is niet altijd eenvoudig te bewerkstelligen. Je kunt dan om het water helder te houden, naast vijverplanten ook een filtersysteem gebruiken. Dit filter vraagt, zoals alle filters, onderhoud. Dit houdt in dat een filter schoongemaakt moet worden. Met schoonmaken bedoelen we het verwijderen van het grove vuil, uitwerpselen van vissen en van andere vuildeeltjes.
Wanneer je gebruik maakt van een UV lamp is de lente de beste tijd om de UV lamp te vervangen. Vaak geven de lampen nog wel licht af, maar de werking van de lamp is er na een jaar grotendeels van af. Door de lamp in het voorjaar te vervangen is de lamp op zijn krachtigst in het vijverseizoen.