Blauwwinde, een mooi schouwspel

De blauwwinde of blauwe winde behoort tot de familie van de goudwinde. De eigenschappen zijn dezelfde als zijn goudkleurige soortgenoot en ze zijn dan ook zeer goed met elkaar te combineren. De blauwe winde is vooral bekend om zijn enorme springvermogen. Hetgeen een mooi schouwspel oplevert in de zomermaanden, als de blauwwinde jaagt op de insectenzwermen. Je kunt de blauwe winde herkennen aan de blauwe kleur, met donkerblauwe rug.

De vijvergrootte is bepalend hoe groot de blauwwindes uiteindelijk worden. Tweejarige windes zijn ongeveer 16 cm groot, vijfjarige windes 34 cm en tienjarige windes kunnen de 50 cm bereiken. De vijver dient daarom overal minimaal 80 cm diep te zijn en niet veel beplanting te hebben. Het gedrag van de vis komt vooral tot zijn recht in een wat grotere school van 10 tot 20 vissen. Plaats ze in ieder geval in groepje van minimaal vijf vissen en niet meer dan vijf vissen per kubieke meter water.

Let op: blauwwindes zijn springers en de rand van de vijver dient zodanig te zijn dat de vissen er niet gemakkelijk uit kunnen springen.

Windes zijn alleseters

De blauwwindes eet graag allerlei insecten in en rond het water. Zo staan o.a. muggenlarven, muggen en wormen op hun menu. Verder lusten ze ook wel kleine visjes en eigen eitjes. Naast de natuurlijke, levende bronnen eten windes ook korrelvoer.

TIP! van Velda

Alle windes zijn springers en de rand van de vijver dient zodanig te zijn dat deze vissen niet gemakkelijk uit de vijver kunnen springen

Visvoer voor de windes

Wij adviseren Gold Sticks Basic Food als basis voor de windes. Daarnaast kun je extra bijvoeren met Nature Fish Food. Het is aan te raden om je aan ons voedingsadvies te houden. Het voer is speciaal uitgebalanceerd voor de vissen.  De windes eten daarnaast graag allerlei insecten in en rond het water. Zo staan o.a. muggenlarven, muggen en wormen op hun menu. Verder lusten ze ook wel kleine visjes en eigen eitjes. Het visvoer is te verkrijgen bij iedere vijver specialist en tuincentra in de buurt. Klik hier om het dichtstbijzijnde verkooppunt bij jou in de buurt te zoeken.

Echter in de zomer, wanneer er voldoende natuurlijke bronnen aanwezig zijn, kunnen windes best zonder dit extra voer. Ze zullen het extra aangereikte voer dan ook laten liggen. Een goed uitgebalanceerde voeding, aangereikt met speciaal windevoer komt de intensiteit van de kleur zeker ten goede. Ondanks dat windes alleseters en karperachtigen zijn, blijven ze van waterplanten af. En zijn het weinig belastende vissen voor je vijver. Het is een ideale siervijvervis die nauwelijks of niet op de bodem woelt.

Door de kleurstelling en oppervlakteactiviteiten zijn blauwwindes goed zichtbaar voor bijvoorbeeld reigers en katten. Er zijn verschillende diervriendelijke oplossingen om je winde te beschermen tegen deze en andere jagers.

Algemene gegevens van de blauwwinde

Naam: Blauwwinde
Lengte: 25 tot 50 cm
Uiterlijk: Blauw
Leeftijd: 50 tot 100 jaar
Voer: Kwalitatief hoogwaardig voer met vitamines en mineralen
Vijver: Minimaal 80 cm diep, plaats ze in een groep van minimaal 5 stuks, gevoelig voor zuurstofgebrek
Bescherming:  Noodzakelijk!

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid