UV filter

UV filter of UV-C filter

Bij een UV filter wordt het vijverwater langs een lamp gepompt die ultraviolet licht uitstraalt. Het licht dood veel schadelijke organismen zoals bijvoorbeeld algen. Algen en andere organismen maken van je vijver een groene boel. Vooral als je een vijver hebt met veel vissen. Een UV filter is ideaal om je visvijver, maar ook zwemvijvers en spiegelvijvers, blijvend schoon en helder te houden. Velda heeft verschillende UV-C lampen in het assortiment.  Wil je weten waar je Velda producten kan kopen? Klik dan hier voor onze dealer locator.

Hoe werkt een UV-filter?

Een UV-filter is eigenlijk geen filter, maar een toevoeging op bestaande filtertechnieken. Het vijverwater wordt langs een ultraviolete lamp geleid. Hierdoor wordt het water gesteriliseerd en worden algen, ziektekiemen en schimmels gedood. Met name zweefalgen. En dat bij een zeer lage contacttijd. D.w.z. dat de doorstroomsnelheid van het water hoog mag zijn. De lamp, de UV-C unit, zit in de eerste filterfase.

Het aanschaffen van een UV-filter

Bij een UV filter of uvc filter wordt het vijverwater nog een keer extra langs een lamp gepompt die ultraviolet licht uitstraaltDe UV-lamp moet aanwezig zijn bij het starten van de vijver. Als er eenmaal grootschalig zweefalg in de vijver zit zal een UV-filter niet snel in staat zijn de algen te verwijderen. Aangeraden wordt om het UV-filter constant te laten branden van begin april tot eind oktober.

Een UV-C unit moet altijd worden gebruikt in combinatie met een ander vijverfilter. Kijk ook altijd of de UV-C unit een stroomonderbreker heeft. Zo voorkom je tijdens onderhoud contact met de schadelijke straling. Voor een optimale werking is het belangrijk dat je de UV-C lamp jaarlijks vervangt. Zo heb je het hele vijverseizoen een heldere vijver.

Let ook altijd even op de sterkte van de UV-C lamp. De vuistregel voor toepassing van een UV-filter is 2 tot 3 Watt per 1000 liter vijverwater.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid