Mini-vijver

Mini vijver

Een mini-vijver of mini pond is een kleine draagbare decoratieve vijverbak. Een mini-vijver is geschikt voor de kleinste tuinen, terrassen en balkons. Als je iets meer ruimte hebt, plaats dan eens meerdere mini-vijvers naast elkaar. In verschillende kleuren bijvoorbeeld. Dit geeft een gezellige sfeer. Of verspreid ze over diverse plekken in je tuin en op je terras of zelfs binnenshuis. Zo’n mini vijver zorgt op die manier voor een eenheid tussen je tuin en woonkamer.

Een klein waterpartijtje is rustgevend, mooi om te zien en ook nog eens veilig voor kinderen. Min-vijvers, plantenschalen of kleine vijvers van bijvoorbeeld 1 m x 1 m, voor in huis of in de tuin zijn tegenwoordig kant en klaar te koop. Zonder veel investering in geld, tijd en moeite kun je zelf heel eenvoudig een mooie mini vijver maken.

Waterplanten in een mini vijver

Hoe mini je vijver ook is, de meeste type waterplanten zijn geschikt. Maar kies wel voor varianten die klein blijven. Je kan kiezen voor een hele fleurige vijver met bloeiende planten. Maar een mini vijver met alleen groene drijfplanten is natuurlijk ook heel mooi. Zorg ervoor dat niet meer dan 1/3 van het wateroppervlak met planten bedekt is. Dan komt er nog voldoende licht en zuurstof in de vijver.

Als het buiten kouder wordt en de meeste vijverplanten uitgebloeid zijn, plaats je de mini-vijver binnen. Je kunt er dan natuurlijk ook een mooie kamerplant of kunstplant in plaatsen. En zodra het zonnetje zich weer laat zien in het voorjaar, tover je hem weer om tot een mooie mini-vijver!

Onderhoud mini vijver

TIP! van Velda

Voeg met regelmaat water toe aan de mini vijver, want vooral in de zomer kan het water snel verdampen

Voeg met regelmaat water toe aan de mini vijver, want vooral in de zomer kan het water snel verdampen. De vijverplanten houd je in toom door ze regelmatig te snoeien en uit te dunnen. Hierdoor blijven ze goed groeien, hetgeen goed is voor de waterkwaliteit. Gebruik een speciaal bodemsubstraat voor langdurig helder water en gezonde planten. Voorkom algen en houd de plantjes gezond met een waterverbetermiddel.

Geef de mini-vijver vroeg in het voorjaar een grote schoonmaakbeurt. Je haalt het dan helemaal leeg, wast alle substraat, ontdoet de bodem van organisch afval en vult hem opnieuw met schoon water.
In het najaar hetzelfde ritueel herhalen, maar dan kun je er ook voor kiezen om het vijvertje, indien mogelijk, binnen te plaatsen, zodat je de watersensatie ook eens binnen beleeft.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid