Karperluis

Karperluis is een klein kreeftachtig diertje dat zich nestelt op de huid van karperachtige vissen, zoals koi, maar ook goudvissen. Het diertje is met het blote oog waarneembaar. De vissen die besmet zijn krijgen rode plekken. Ze gaan zich ook anders gedragen, zoals schuren over stenen en boven het water uit springen. Karperluis wordt ook wel visluis of Argulus genoemd.

Karperluis behandelen

Visluis is te behandelen met speciale middelen tegen huidparasieten zoals Lemea. Verstandig is het om de besmette vissen in quarantaine te plaatsen buiten de vijver, om zo een plaag te voorkomen. Beter is het om Argulus te voorkomen. Het kan voorkomen worden door nieuwe vissen te observeren of ze besmet zijn. In zeldzame gevallen willen vogels ook nog wel eens de visluis overbrengen in de vijver. Het regelmatig observeren van de vissen is daarom aan te raden.

Om de weerstand van de vissen te verbeteren is het belangrijk om gedurende de zomermaanden de vissen te voeren met een kwalitatief goed voer. Een voer waarin alle belangrijke voedingstoffen, vitaminen en mineralen in ruime mate aanwezig zijn. Gezonde vissen kunnen namelijk makkelijker een aanval van visluis weerstaan.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid