Karperluis

Karperluis is een klein kreeftachtig diertje dat zich nestelt op de huid van karperachtige vissen, zoals koi, maar ook goudvissen. Het diertje is met het blote oog waarneembaar. De vissen die besmet zijn krijgen rode plekken. Ze gaan zich ook anders gedragen, zoals schuren over stenen en boven het water uit springen. Karperluis wordt ook wel visluis of Argulus genoemd.

Karperluis behandelen

Visluis is te behandelen met speciale middelen tegen huidparasieten zoals Lemea. Verstandig is het om de besmette vissen in quarantaine te plaatsen buiten de vijver, om zo een plaag te voorkomen. Beter is het om Argulus te voorkomen. Het kan voorkomen worden door nieuwe vissen te observeren of ze besmet zijn. In zeldzame gevallen willen vogels ook nog wel eens de visluis overbrengen in de vijver. Het regelmatig observeren van de vissen is daarom aan te raden.

Om de weerstand van de vissen te verbeteren is het belangrijk om gedurende de zomermaanden de vissen te voeren met een kwalitatief goed voer. Een voer waarin alle belangrijke voedingstoffen, vitaminen en mineralen in ruime mate aanwezig zijn. Gezonde vissen kunnen namelijk makkelijker een aanval van visluis weerstaan.

Your privacy is important to us

As of 25 May 2018, our policy complies with the European Union's new general data protection regulation (GDPR). Velda has updated its privacy policy to provide you with more information about how Velda protects your privacy, including information about how you can exercise your rights relating to data.

Read our privacy policy