Vinrot

Vinrot bij vijvervissen is een aandoening die de vinnen van de vis beschadigt. Het is gemakkelijk te herkennen aan de rafelende vinnen. Daarnaast kan de huid dof worden en kunnen er bij de staart bloederige plekken ontstaan. Het ontstaat door een zwakke conditie van de vis waardoor de bacterie Pseudomonas of Aeromonas kan toeslaan. Met name bij koi en goudvissen komt deze aandoening voor. Het komt ook voor bij andere vijvervissen, maar deze zijn er minder gevoelig voor.

Vinrot behandelen en voorkomen

Vinrot kan prima behandeld worden, mits de ziekte in een vroeg stadium ontdekt wordt. Er zijn hiervoor speciale bacteriedodende medicijnen te verkrijgen. Verstandig is het om de zieke vis in quarantaine te plaatsen buiten de vijver.

Het is beter vinrot te voorkomen dan het te moeten behandelen. Dagelijks bijvoeren met een kwalitatief goed voer kan het risico van op de aandoening enorm verlagen. Bijvoeren betekent de vissen van extra voer voorzien. Een andere oorzaak kan slechte waterkwaliteit zijn, of een teveel aan vissen in de vijver. Richtlijn is 50 cm vislengte per 1.000 liter water. Een goed filter, voorzien van actieve kool biedt uitkomst omdat deze kool allerlei microfijne stofdeeltjes uit het water kan zuiveren. Ook verschillende ziekteverwekkers worden daarmee uitgefilterd.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid