Strakke vijver

De vorm die we onze vijver geven bij het aanleggen heeft meestal te maken met persoonlijke smaak. Maar ook met de vormgeving van de rest van de tuin. In een rechthoekige tuin, die omheind is met bijvoorbeeld schuttingen of bakstenen muren, komt een strakke vijver heel goed tot zijn recht. Een strakke vijver kun je als verlengstuk van je woonkamer zien. Een strakke vijver met krachtige zichtlijnen is vaak het middelpunt van de tuin.

Waterplanten in een strakke vijver

TIP! van Velda

Wil je een strakke vijver? Kies dan voor veel dezelfde soorten vijverplanten bij elkaar. Dit houdt het beeld rustig en accentueert de strakke vijvervorm.

Je wilt waarschijnlijk ook planten in je strakke vijver. In principe is elke vijverplant geschikt voor een strakke vijver. Hou wel weer rekening met de diepte waarop verschillende planten moeten staan. Kies dan voor veel dezelfde soorten vijverplanten bij elkaar. Dit houdt het beeld rustig en accentueert de strakke vijvervorm.

Een koivijver is meestal ook een strakke vijver. Deze vorm is het meest geschikt voor het houden van koi. Ook omdat je met de rechthoekige vormen direct de diepte in kunt. Zo kun je een diepe vijver maken waarbij je relatief weinig oppervlakte ‘verliest’ aan ondiep water. Koi hebben minimaal een 150 cm diepe vijver nodig om te kunnen overwinteren.