Oodinium

Oodinium is een aandoening die op witte stip lijkt. Er ontstaan namelijk ook witte puntjes op de huid van de vis. In tegenstelling tot de witte stip parasiet (ichthyophthirius parasiet) wordt Oodinium veroorzaakt door de Oodinium pillularis parasiet, welke veel kleiner is dan de Witte stip parasiet. Door de fijne puntjes op de vis, dat aandoet alsof de vis met peper bestrooid is, wordt het ook wel peperstip genoemd. Als de weerstand van de vis afneemt kunnen deze eencellige parasieten zich ontwikkelen op de huid van de vis. De parasieten nestelen zich op de slijmhuid van de vis, waardoor witte puntjes ontstaan.

Oodinium behandelen en voorkomen

Peperstip is te behandelen met snel werkende middelen tegen gewone witte stip parasieten. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen. De besmetting treedt meestal op in vijverwater van slechte kwaliteit, waarbij het vijverfilter niet is voorzien van actieve filterkool. Een filter met actieve kool is het devies. Het voeren van de vissen met kwalitatief goed voer verhoogt hun weerstand, waardoor de vis minder gevoelig is voor besmetting met deze parasiet.

Peperstip kan meegebracht worden met levend voer, maar ook vogels kunnen de boosdoener zijn. Tevens kom je deze aandoening ook tegen bij import vissen. Ook in het milieu aanwezige sporen van peperstip kunnen tot ontwikkeling komen (bv. een grote vijverschoonmaak waarbij voor de schoonmaak niet ontsmet is of slechte conditie van de vissen).

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid