Zilverwinde

De zilverwinde, een schichtige siervis

De zilverwinde is een zilverkleurige vijvervis met veelal donkergekleurde vlekjes. Het is een snelle maar schichtige siervis die 25 tot 50 cm lang kan worden. De eigenschappen zijn gelijk aan de andere windes en ze zijn daarom ook goed met elkaar te combineren. De vijvergrootte is bepalend hoe groot de zilverwindes uiteindelijk worden. Tweejarige windes zijn ongeveer 16 cm, vijfjarige 34 cm en tienjarige kunnen de 50 cm bereiken. De zilverwinde woelt niet in de bodem en eet nauwelijks van de planten. De vis staat bekend om zijn enorme springvermogen, wat een mooi schouwspel oplevert.
De zilverwinde staat bekend om zijn enorme springvermogen
De zilverwinde is een sterke vis die niet snel ziek wordt. Een krachtig filter is beslist noodzakelijk omdat de vis van schoon water houdt. De zilverwinde kan bij vrijwel alle andere vijvervissen gehouden worden. Plaats ze in ieder geval in groepje van minimaal vijf vissen en niet meer dan vijf vissen per kubieke meter water.

TIP! van Velda

Alle windes zijn springers en de rand van de vijver dient zodanig te zijn dat deze vissen niet gemakkelijk uit de vijver kunnen springen

Visvoer voor de zilverwinde

De zilverwinde eet graag allerlei insecten in en rond het water. Zo staan o.a. muggenlarven, muggen en wormen op hun menu. Verder lusten ze ook wel kleine visjes en eigen eitjes. Naast de natuurlijke, levende bronnen eten zilverwinde ook korrelvoer. Echter in de zomer, wanneer er voldoende natuurlijke bronnen aanwezig zijn, kunnen zilverwinde best zonder dit extra voer. Ze zullen het extra aangereikte voer dan ook laten liggen. Een goed uitgebalanceerde voeding, aangereikt met speciaal windevoer komt de intensiteit van de kleur zeker ten goede. Ondanks dat zilverwinde alleseters en karperachtigen zijn, blijven ze van waterplanten af. En zijn het weinig belastende vissen voor je vijver.

Wij adviseren Gold Sticks Basic Food als basis voor de zilverwindes. Daarnaast kun je extra bijvoeren met Nature Fish Food. Het is aan te raden om je aan ons voedingsadvies te houden. Het voer is speciaal uitgebalanceerd voor de vissen. De zilverwinde eet daarnaast graag allerlei insecten in en rond het water. Zo staan o.a. muggenlarven, muggen en wormen op hun menu. Verder lusten ze ook wel kleine visjes en eigen eitjes. Het visvoer is te verkrijgen bij iedere vijver specialist en tuincentra in de buurt. Klik hier om het dichtstbijzijnde verkooppunt bij jou in de buurt te zoeken.

Door de kleurstelling en oppervlakteactiviteiten zijn zilverwindes goed zichtbaar voor bijvoorbeeld reigers en katten. Er zijn verschillende diervriendelijke oplossingen om je zilverwinde te beschermen tegen deze en andere jagers.

Algemene gegevens van de zilverwinde

Naam: Zilverwinde
Lengte: 25 tot 50 cm
Uiterlijk: Zilver
Leeftijd: 50 tot 100 jaar
Voer: Kwalitatief hoogwaardig voer met vitamines en mineralen
Vijver: Minimaal 80 cm diep, plaats ze in een groep van minimaal 5 stuks, gevoelig voor zuurstofgebrek
Bescherming:  Noodzakelijk!

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid