Blauwalg

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen, maar wel cyanobacteriënBlauwalgen zijn eigenlijk geen algen, maar wel cyanobacteriën, deze behoren tot de oudste organismen der aarde. Ze lijken wel op algen en zijn te herkennen aan hun meestal donkerblauwgroene kleur. Ze vormen een soort ‘vellen’ of ‘ovale bolletjes’ ongeveer ter grootte van een knikker en ruiken slecht en ze voeden zich met ammonium. De aanwezigheid van blauwalg in de vijver duidt dus op een teveel aan ammonium (een schadelijke stof) wat betekent dat het filter biologisch niet werkt.

Er wordt aangeraden niet te zwemmen in vijvers met te veel blauwalgen.

Oorzaak van blauwalgen

Het aantal vissen en overmatig voeren van de vissen kan een oorzaak zijn van blauwalgen. Daardoor wordt het fosfaatgehalte te hoog, 0,5 mg per liter is het maximum. Ook een te laag nitraatgehalte kan de oorzaak zijn, tussen de 5 en 10 mg per liter is ideaal.

Blauwalg verwijderen

Wat kun je doen om blauwalgen te verwijderen?

  • Verwijderen het vuil van de bodem en maak het filter schoon
  • Haal zo veel mogelijk blauwalg weg
  • Optioneel kun je kaliumnitraat toedienen, om het nitraatgehalte omhoog te krijgen
  • Voer je vissen niet te veel. Zorg dat de vissen het uitgestrooide voer binnen een paar minuten opeten.

Uw privacy is belangrijk voor ons

As of 25 May 2018, our policy complies with the European Union's new general data protection regulation (GDPR). Velda has updated its privacy policy to provide you with more information about how Velda protects your privacy, including information about how you can exercise your rights relating to data.

Lees ons privacybeleid