Cryptobia

De aandoening Cryptobia (of black stripe disease) komen we bij vijvervissen niet zo vaak tegen. Deze parasiet komt eigenlijk meer voor bij tropische vissen. Als een vijvervis toch de Cryptobia parasiet heeft, dan zitten ze meestal in de bloedbaan van de vis. De aandoening is te herkennen aan een moeizame ademhaling van de vis, vermagering, lusteloosheid en kieuwdeksels die opengesperd staan. Om het helemaal zeker te weten dat het om deze aandoening gaat, kan een dierenarts een uitstrijkje maken en de parasiet onder de microscoop herkennen.

De parasiet vermeerdert zich door middel van celdeling. De parasiet kapselt zich in in de vorm van een cyste. Hierin vindt de celdeling plaats. Als de gastheer komt te overlijden hebben de parasieten een paar uur de tijd om een nieuwe gastheer te zoeken.

Cryptobia behandelen en voorkomen

Behandelen van Cryptobia kan heel goed met een goed middel tegen parasieten. De infectie treedt meestal op in vijverwater van slechte kwaliteit, waarbij het vijverfilter niet is voorzien van actieve filterkool. Een filter met actieve kool is het devies. Daarnaast is het regelmatig meten van de waterwaarden aan te raden om tijdig in te grijpen. Het bijvoeren met kwalitatief goed voer verhoogt de weerstand van de vis, waardoor die de aandoeningen gemakkelijk kan overleven.

Uw privacy is belangrijk voor ons

As of 25 May 2018, our policy complies with the European Union's new general data protection regulation (GDPR). Velda has updated its privacy policy to provide you with more information about how Velda protects your privacy, including information about how you can exercise your rights relating to data.

Lees ons privacybeleid