Drijfplanten
Drijfplanten zijn ideaal voor nieuwe vijvers omdat ze CO2 direct uit de lucht halen. Ze groeien snel en stellen weinig eisen aan de waterkwaliteit. Hun waarde wordt vooral bepaald door de enorme groeicapaciteit, ook onder omstandigheden waarin de zuurstofplanten het laten afweten. De groep drijfplanten is niet zo groot, zeker niet als we alleen de inheemse winterharde soorten bekijken. Maar ook al zijn ze in soorten gering, ze vormen een zeer nuttige en in sommige gevallen essentiële groep vijverplanten. Voor het verkrijgen van een natuurlijk evenwicht en helder water zijn deze planten vaak onmisbaar.
Het drijfvermogen hebben de plantjes te danken aan de met lucht gevulde bladeren, terwijl de in het water hangende worteltjes de voedingsstoffen opnemen. In tegenstelling tot de groep onder water groeiende zuurstofplanten, zijn de drijvende planten voor hun groei niet aangewezen op het in het water aanwezige CO2.
Welke drijfplanten?
Bruikbare winterharde drijfplanten zijn onder meer kikkerbeet (Hydrocharis Morsus-ranae), eendenkroos (Lemna valdiviana), puntkroos (Lemna trisulca) en azolla drijfvaren of kleine kroosvaren (Azolla Caroliniana). Niet winterharde soorten zijn bijvoorbeeld het mosselplantje of watersla (Pistia stratiotes) en het vlotvarentje (Salvinia natans). Je kunt ze in de maanden mei t/m september goed gebruiken, Deze subtropische drijfplantjes kunnen eventueel in een aquarium overwinteren. Tropische drijfplanten zoals de waternoot en de waterhyacint kunnen als sierplant dienst doen, maar hebben in ons klimaat geen biologisch nut.
Drijfplanten plaatsen
Wanneer de buitentemperatuur hoger dan 15°C is, zijn drijfplanten sterk genoeg voor de vijver. Bij lagere temperaturen kun je ze laten overwinteren in een vorstvrije omgeving. Drijfplanten zijn dan ook bij uitstek geschikt om in nieuwe vijvers te worden aangebracht.
Deze zinvolle drijvers koop je bij tuincentra en dieren- en vijverspeciaalzaken.