Ozon in je vijver

Ozon klinkt de meeste mensen wel bekend in de oren. Van de ozonlaag of van de geur die bij sommige printers ontstaat. Wat veel mensen echter niet weten is dat ozon ook zeer goed gebruikt kan worden voor het reinigen van water. Het wordt al jaren toegepast bij de bewerking van drinkwater ter vervanging van chloor. Ook in zwembaden wordt het steeds vaker toegepast omdat chloor huid- en luchtwegirritaties kan veroorzaken.

De laatste jaren worden ozoninstallaties ook steeds vaker gebruikt bij viskwekerijen, dierentuinen en koivijvers. Het gebruik hiervan is een zeer goede aanvulling op je bestaande filtersysteem. Een ozoninstallatie zal nooit de capaciteit kunnen opbrengen om als hoofdfilter te functioneren, daarom zal altijd een goed biologisch filter noodzakelijk blijven.

Wat is ozon?

Zuurstof bestaat uit 2 zuurstofatomen (O2). Ozon bestaat uit 3 zuurstofatomen (O3) en wordt geproduceerd uit zuurstof. De omzetting kan op 2 manieren, door UV-licht met een lage golflengte of door middel van hoogspanning. De laatst genoemde optie is de meest gebruikte methode, omdat de maximaal te bereiken ozonconcentratie veel hoger ligt dan bij het gebruik van UV en het stroomverbruik per gram geproduceerde ozon is ook veel lager. Het is zeer instabiel en zal zo snel mogelijk 1 zuurstof atoom kwijt willen om zo terug te vallen naar gewoon zuurstof.

Ozon in koivijvers

Ozon wordt gebruikt om moeilijk verwijderbare stoffen uit het water te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan kleurstoffen, nitriet, medicijnresiduen en feromonen. Het doodt echter ook bacteriën, parasieten en virussen en dit alles veel effectiever dan een UV filter. Het reageert echter alleen met stoffen, parasieten, bacteriën, enz. die door het reactorvat komen. Zodoende zal het de goede bacteriën die zich in je filter bevinden niet aantasten. Nadat de ozoninstallatie zijn werk heeft gedaan, blijft er alleen pure zuurstof over! Het gebruik van ozon zal de parasiet- en bacteriedruk verlagen en daarmee de kans op ziekte verminderen. Bedenk echter wel dat een ozoninstallatie nooit als een filter op zich kan worden gezien, altijd blijft een goed biologisch filter noodzakelijk. Het gebruik van ozon is slechts een goede uitbreiding op de bestaande filtercapaciteit.

Let op! Bij een verkeerd gebruik is Ozon gevaarlijk (zowel voor mensen als voor uw vissen), laat je daarom goed adviseren voordat je een ozon installatie aanschaft!

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid