Vijvermanden

Vijvermanden

Wanneer je vijverplanten in bijvoorbeeld een tuincentrum koopt, moeten deze zo snel mogelijk de vijver in. Plaats deze vijverplanten daarvoor in speciale vijvermanden. Deze kun je meestal meteen aanschaffen bij de waterplanten. Koop gelijk ook vijveraarde met klei zodat je meteen aan de slag kunt. Gebruik geen tuinaarde, want die is te rijk aan voedingsstoffen en zal daardoor algengroei veroorzaken.

Bekleed de binnenkant van grofmazige plastic plantmanden met doek om het uitspoelen van de aarde te voorkomen. Na het vullen met vijveraarde en plaatsen van de plant wordt het inlegdoekje dichtgevouwen en afgedekt met grind. Je kunt ook kiezen voor flexibele plantmanden van geweven materiaal. Denk eraan, plantenwortels hebben behoorlijk wat ruimte nodig dus neem de vijvermanden niet te klein. Ben je van plan om nieuwe planten in de vijver te gaan plaatsen, lees dan ons blog: beplantingsplan voor de vijver.  Volg ons daarnaast op Facebook. Op Facebook plaatsen we regelmatig hele handige tips en advies en communiceren we verschillende acties.

Vijvermanden gebruiken

Vijvermanden zijn er in verschillende soorten en matenEenmaal in de vijvermand, kun je de planten met mand plaatsen en verplaatsen totdat ze op de juiste plek en diepte in de vijver staan. Wanneer het kouder wordt, verplaats je de zuurstofplanten eenvoudig naar dieper en dus warmer water om te overwinteren. De winterharde soorten kunnen op hun plek blijven, maar bijvoorbeeld tropische waterlelies moeten absoluut vorstvrij blijven; het liefst buiten de vijver. Breng tropische planten ’s winters naar binnen, hou ze vochtig en zet ze op een lichte plek. Een vijvermand is hierbij onmisbaar.

TIP! van Velda

Bedenk altijd: de grootte van de vijvermand bepaalt uiteindelijk ook de grootte van de vijverplant

Beheerste groei met een vijvermand

Sommige soorten vijverplanten kunnen enorm gaan woekeren in de vijver als ze niet in een passende maar veel te grote vijvermand staan. Andersom werkt het ook. Een passende vijvermand remt de groei van de vijverplant. De grootte van de mand bepaalt de grootte van de plant.

Wil je meer vijverplanten? De meeste vijverplanten kunnen door delen of scheuren vermeerderd worden. Haal daarvoor de vijvermand uit de vijver, spoel de aarde van de wortels, deel de plant en poot de delen in manden met verse vijveraarde. Op deze manier kun je ook eenvoudig planten ruilen en delen met andere vijverbezitters. Voor meer informatie, volg ons blog pagina en heb je vragen? Stel deze dan via Facebook.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid