Vijver aanleggen

Een vijver is een echte sfeermaker in de tuin. Logisch dat veel mensen beginnen met een vijver aanleggen. Wanneer je echter een vijver wilt aanleggen, is het verstandig om vooraf over een aantal zaken na te denken. Welke soort vijver wil ik, waar moet de vijver komen en wat zijn de kosten? Daarnaast kun je nadenken over extra accessoires in je vijver zoals fonteinen, waterornamentenwatervallen en vijververlichting.

Soorten vijvers

Er zijn heel veel verschillende soorten vijvers. Wil je wel of geen vissen in je vijver? Of juist veel planten? Welke vissen en planten kunnen samen in één vijver? Wist je dat als je bijvoorbeeld een koivijver wilt, er geen planten in kunnen. De koi eten de planten namelijk op. Verdiep je vooraf eens in welke soort jouw aanstaat. Kijk ook even naar welke vijvervorm voor jouw tuin geschikt is.

Plaatsbepaling vijver

PlaatsbepalingHet aanleggen van je vijver begint altijd op papier of achter de PC. Je maakt een plattegrond van je tuin waarop je met uitgeknipte modellen in verschillende vormen en afmetingen aan de slag gaat.  Ontwerp en afmeting van je nieuwe vijver moeten aansluiten bij de rest van je tuin. Het vormt daarmee een logisch geheel. Je wilt het karakter van tuin en vijver benadrukken.

Denkt je er uit te zijn, zet dan met stokjes of piketpaaltjes en touw of met een flexibele slang, de gekozen vorm uit in de tuin op de plek waar je je vijver wilt aanleggen. Het is verstandig daarbij goed naar de licht- en schaduwwerkingen in de tuin te kijken. Waterplanten verlangen nu eenmaal veel zonlicht, minstens zes uur per dag en ook vissen vinden een beetje warmte prettig. Het liefst dus een plekje met wat zon en niet te veel onder de bomen. Kijk ook of je de plaats vanuit je huis kunt zien. Dat is wel zo leuk.

Let ook op de benodigde elektrische leidingen voor aansluiting van vijverapparatuur en vijververlichting. En check de leidingen die misschien al in je tuin liggen. Bijvoorbeeld de afvoer van riool- of hemelwater. Controleer tevens de aanwezigheid van hinderlijke reflecties door een grote spiegel op de toekomstige vijverplek te leggen. De reflectie van de lucht of planten oogt een stuk vriendelijker dan die van een lelijke schutting. Een vijver moet ook veilig zijn, vooral met kleine kinderen, zicht op de vijver vanuit huis is dan belangrijk. Tegelijkertijd levert dat uitzicht een prachtig plaatje op!

Profiel en afmetingen van je vijver

Het profiel van de vijver is bepalend hoe de planten er straks boven water uit gaan zien. Daarom moet de onderwaterstructuur op verschillende waterdieptes afgebakende gebieden omvatten waar de waterplanten van je keuze zich het beste thuis voelen. Creëer voor moeras- en oeverplanten speciale ondiepe zones in je vijver. Voorgevormde vijvers hebben een kant en klaar profiel met verschillende dieptes voor waterplanten.

Vissen willen de ruimte en hebben een diepwaterzone nodig om ook ’s winters te kunnen overleven. Hoe meer water, hoe eenvoudiger het biologische evenwicht ontstaat. Vijvers met een oppervlakte tussen 2 en 5 m2 moeten minstens 70 cm diep zijn. Bij een afmetingen tussen 5 en 10 m2 komt daar zeker 30 cm bij. Bij nog grotere vijvers is het verstandig om tot 150 cm diepte door te graven.

Voorgevormde vijver

Hecht je minder waarde aan een eigen ontwerp dan kun je overwegen een voorgevormde vijver of vijverbak aan te schaffen. Eenvoudig te plaatsen, passen opvallend goed in een formeel vormgegeven tuin en kunnen ter zijner tijd gewoon mee verhuizen. Bij een folievijver behoud je alle vrijheid in het ontwerp. 3D vijverfolie is erg populair, het is een zak van EPDM vijverfolie die op maat wordt gemaakt naar het gewenste formaat en vorm van de vijver. Je hoeft hierdoor geen plooien weg te werken of de vijverfolie zelf op maat te maken en te lijmen. Het enige wat hiervoor nodig is zijn de afmetingen van de vijver.

Vijverfolie

materiaalBij vijverfolie leg je de rand vast met drainagebuis en voor de verdere afwerking van de vijverrand neem je een passend materiaal, bijvoorbeeld turf. Keien of natuursteen zijn ook een prima oplossing. Voor een volledig groene overgang kies je voor een begroeingsmat voorzien van waterplanten. Bij het aanleggen van je vijver wordt ook de vijverbodem al opgebouwd. Doe dit voor het vullen van de vijver. Het plaatsen van bijvoorbeeld een vijverpomp of fontein gaat dan een stuk eenvoudiger.

Voor vragen over het aanleggen en het onderhoud van een vijver kun je altijd bij de vakmensen in de tuincentra en speciaalzaken terecht. Zij geven je graag advies en zullen je van concrete antwoorden voorzien.

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid