Vijverplanten

Vijverplanten maken de vijver aantrekkelijk voor mens en dier maar ze zijn ook onmisbaar voor een gezonde vijver. Goed groeiende planten nemen voedingsstoffen op uit het water en geven zuurstof af. Zo houden ze de vijver gezond en helder. Hoe sterker een vijverplant groeit, hoe meer voedingsstoffen deze uit de vijver opneemt. En voor het biologisch functioneren van de vijver is dat waar het om gaat. Anders ontstaan er algen; zweefalgen, draad- en slijmalgen of blauwalgen. En een teveel aan algen belemmert weer de groei van vijverplanten.

Welke vijverplanten?

Na het aanleggen van de vijver ontstaat er een echt vijvergevoel wanneer je planten plaatst en bij voorkeur verschillende soorten. Bovendien is er volop keuze en in 6 zones in te delen. Van oever tot drijvend op het water:

  1. Oeverplanten
  2. Moerasplanten
  3. Waterplanten
  4. Waterlelies
  5. Zuurstofplanten
  6. Drijfplanten

Vijverplanten plaatsen

In nieuwe vijvers kunnen gelijk allerlei soorten vijverplanten worden geplaatst. Met moeras- en oeverbeplanting kun je de vijver echt sfeervol maken. Maak mooie groepen met variatie in kleur, hoogte en bladvorm en een mooie waterlelie vormt tot slot echt de kroon op het werk. Het is belangrijk om zuurstofplanten zo snel mogelijk na het opstarten te plaatsen. Voor de vissen is het verstandig de vijver zo’n 4 weken te laten ‘rijpen’. Aangezien de vijver in het begin nog weinig micro-organismen bevat en zodat de zuurstofplanten kunnen wortelen en groeien. Omdat er in het begin nog weinig CO2 in de vijver zit, kan dit aan het water worden toegevoegd met zogenoemde CO2 Tabs.

Wanneer je vijverplanten koopt, moeten deze zo snel mogelijk de vijver in. Plaats deze vijverplanten bij voorkeur in vijvermanden. Deze kun je meestal meteen aanschaffen bij de waterplanten. Eenmaal in de vijvermand, kun je de planten met mand plaatsen en verplaatsen totdat ze op de juiste plek en diepte in de vijver staan.

Hoeveel waterplanten plaatsen

Een veel gestelde vraag is hoeveel vijverplanten er geplaatst moeten worden om een gezond vijvermilieu te krijgen met helder water. Het antwoord luidt, zoveel dat alle aanwezige voedingsstoffen door de plantengroei kunnen worden opgenomen. Maar we begrijpen dat dat een moeilijk te hanteren begrip is. Beter hanteerbaar is: zoveel waterplanten dat binnen 2 tot 3 maanden de uitgezette planten 50% van het wateroppervlak bedekken. Bij dit percentage mogen we alle soorten waterplanten meerekenen, of zij nu in, op of uit het water groeien. Omdat we weten dat dit lastig vooraf in te schatten is, kun je bij een nieuwe vijver ook de volgende richtlijn hanteren:

  • Moerasplanten: 3-4 manden per strekkende meter
  • Zuurstofplanten: 5 bosjes per 1000 liter water.

Vijverplanten kopen

Vijverplanten koop je bij alle tuincentra, dieren- en vijverspeciaalzaken. Planten die op de juiste manier zijn aangebracht, verzekeren je jarenlang van vijverplezier!

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid