Vijveronderhoud december

Vijveronderhoud december

Velda vijverkalender decemberDe wintermaanden betekenen voor de vijver een rustperiode. De plantengroei is gestopt en de vissen, die minder actief zijn, verschuilen zich bij de bodem. Want daar is het water iets warmer dan bovenin. De vijver heeft in deze periode dan ook minder aandacht nodig.

De filters en pompen moeten in de winter aan blijven staan om bevriezing tegen te gaan. Zorg dan wel dat je geen water van de bodem of het diepere gedeelte naar boven pompt i.v.m. afkoeling van de totale watertemperatuur.

Dichtvriezen vijver tegengaan

Wees preventief en voorkom dat de vijver in de winterperiode dichtvriest. De beste en mooiste methode is één of meerder luchtstenen in de vijver hangen. De opborrelende bellen zullen niet alleen de vijver op die plek ijsvrij houden, maar ook zullen schadelijke gassen verdreven worden en zal zuurstof worden toegediend. Een wak hakken in je vijver is dan niet nodig. Bovendien zijn de trillingen die het hakken veroorzaakt erg gevaarlijk voor vijvervissen. Alternatief is een vijververwarming die ervoor zorgt dat tijdens de vorstperiode de vijver plaatselijk ijsvrij wordt gehouden.

Vijvervissen in de winter

Sneeuw op het ijs zou kunnen zorgen voor een mooie isolatielaag maar toch is het aan te raden om een deel van de sneeuw uiterst voorzichtig weg te ruimen. Ook al zijn de vissen in rust, een straaltje zonlicht in de donkere winterperiode doet wonderen voor onder meer de vitamine-D-productie bij vissen. Hierdoor houden ze meer weerstand en komen ze beter de winter door.
Ook hebben de vissen bij deze lagere temperaturen minder energiebehoefte en omdat ze onderin de vijver verblijven, kun je ze speciaal zinkend wintervoer met een lage energiewaarde geven. Het is een fabeltje dat vissen in de winter geen voedsel nodig hebben.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid