Vijveronderhoud januari

Vijveronderhoud januari

Gedurende de wintermaanden is de vijver in rust. De planten groeien niet meer, de vissen zijn minder actief en verschuilen zich aan de bodem. Daar is het water namelijk iets warmer dan bovenin. De vijver heeft gedurende de wintermaanden minder aandacht nodig.

Bevroren vijver

Als het vriest moeten alle filters en pompen zoveel mogelijk worden beschermd tegen de kou. Je kunt ze aan laten staan om bevriezing tegen te gaan. Zorg dan wel dat je geen water van de bodem of het diepere gedeelte naar boven pompt i.v.m. afkoeling van de totale watertemperatuur.

Indien het oppervlak dreigt te bevriezen is het verstandig alsnog een luchtpomp te installeren. Daarmee ga je bevriezing tegen en blijft het water zuurstofrijk. Een wak hakken in je vijver is dan niet nodig. Bovendien zijn de trillingen door het hakken gevaarlijk voor je vijvervissen.

Vijvervissen in de winter

Als het water kouder is, worden de vissen trager. Ze houden zich in de diepste gedeelten van de vijver op en alle levensprocessen functioneren op een lager niveau. Je zou kunnen spreken van een winterslaap. De vissen worden dan graag met rust gelaten. Voorkom daarom werkzaamheden aan de vijver of in de nabije omgeving. Werken in de nabijheid van de vijver veroorzaakt trillingen en water is een goede geleider van geluid. Bevinden de vissen zich toch bovenin de vijver, wees dan alert, dit kan wijzen op een tekort aan zuurstof. Installeer dan bijvoorbeeld een luchtpomp of schakel de vijverpomp in. Wees in dit jaargetijde bij uw vissen extra alert op ziekteverschijnselen en grijp zo nodig snel.

Bij watertemperaturen van 5 °C of meer mag u spaarzaam met een wintervoer bijvoeren. Om verzuring van het bodemmateriaal te voorkomen, kun je een hoeveelheid Bio-Oxydator uitstrooien. Dit verwijdert bodemslib en voorkomt nieuwe slibvorming.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid