Vijvervormen

Welke vorm en stijl kies je uiteindelijk voor jouw vijver? Wil je een strakke en rechthoekige vijver? Een ronde vijver? Of liever een speelse natuurlijk gevormde vijver? Het is een kwestie van smaak. En voor de meeste vijvers is de vijvervorm ook niet van belang. Behalve voor een koivijver. Dan is de vijvervorm wel degelijk van belang. Het water in een koivijver dient zo te stromen opdat het afval naar de skimmer(s) of bodemdrain(s) gaat.

De meest voorkomende vormen zijn:

Bepalen vijvervorm

De vorm van de vijver hangt vaak af van de beschikbare ruimte in de tuin en van de omgeving waarin de vijver wordt geplaatst. In een kleine tuin wordt vaak een kleine vijver gemaakt zodat je nog ruimte om de vijver overhoudt om de vijver te onderhouden. In een grote tuin komt zo’n kleine vijver niet tot z’n recht en is een grote vijver een beter alternatief.

Ook de keuze van de bouwmaterialen bepalen deels de vorm van de vijver. Kies je bijvoorbeeld voor vijverfolie, dan kun je in principe elke vorm maken. Hou dan wel rekening met de plooien die veel vuil vasthouden en zo van invloed zijn op de kwaliteit van het water. Wil je een vierkante vijver of rechthoekige vijver, dan kun je ook kiezen voor een voorgevormde vijver of vijverbak.

Houdt bij het kiezen van de vorm van je vijver rekening met de stroming in de vijver. Het is raadzaam dat er wel een zekere circulatie mogelijk is. Anders kan zich vuil ophopen in de ‘dode’ stukken wat uiteindelijk van invloed is op de waterkwaliteit van de gehele vijver.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid