Vijvervormen

Welke vorm en stijl kies je uiteindelijk voor jouw vijver? Wil je een strakke en rechthoekige vijver? Een ronde vijver? Of liever een speelse natuurlijk gevormde vijver? Het is een kwestie van smaak. En voor de meeste vijvers is de vijvervorm ook niet van belang. Behalve voor een koivijver. Dan is de vijvervorm wel degelijk van belang. Het water in een koivijver dient zo te stromen opdat het afval naar de skimmer(s) of bodemdrain(s) gaat.

De meest voorkomende vormen zijn:

Bepalen vijvervorm

De vorm van de vijver hangt vaak af van de beschikbare ruimte in de tuin en van de omgeving waarin de vijver wordt geplaatst. In een kleine tuin wordt vaak een kleine vijver gemaakt zodat je nog ruimte om de vijver overhoudt om de vijver te onderhouden. In een grote tuin komt zo’n kleine vijver niet tot z’n recht en is een grote vijver een beter alternatief.

Ook de keuze van de bouwmaterialen bepalen deels de vorm van de vijver. Kies je bijvoorbeeld voor vijverfolie, dan kun je in principe elke vorm maken. Hou dan wel rekening met de plooien die veel vuil vasthouden en zo van invloed zijn op de kwaliteit van het water. Wil je een vierkante vijver of rechthoekige vijver, dan kun je ook kiezen voor een voorgevormde vijver of vijverbak.

Houdt bij het kiezen van de vorm van je vijver rekening met de stroming in de vijver. Het is raadzaam dat er wel een zekere circulatie mogelijk is. Anders kan zich vuil ophopen in de ‘dode’ stukken wat uiteindelijk van invloed is op de waterkwaliteit van de gehele vijver.

Your privacy is important to us

As of 25 May 2018, our policy complies with the European Union's new general data protection regulation (GDPR). Velda has updated its privacy policy to provide you with more information about how Velda protects your privacy, including information about how you can exercise your rights relating to data.

Read our privacy policy