Vijveronderhoud september

Vijveronderhoud september

Aan het begin van de maand september is het in de vijver nog volop zomer.  Maar tegen het einde van de maand, begint het verval van de beplanting toch echt zichtbaar te worden. Dun de zuurstofplanten uit en verwijder de uitgebloeide bloemen en bruine bladeren van de waterlelies en moerasplanten. Speciaal vijvergereedschap bewijst goede diensten bij het snoeien. Met de Duo Pond Tool knip je eerst de stengels. Daarna plaats je de grijpers om de plantdelen uit de vijver te halen. Leg het gesnoeide plantmateriaal eerst een tijdje op de vijverrand, zodat de beestjes die erin zitten terug kunnen in de vijver.

 

Verwijder ook eventuele draadalgen en kijk of het vijverfilter nog voldoende water geeft. Verwijder vuil bij de pomp en het filter. Alleen bij zware vervuiling kun je besluiten om de filtermaterialen te spoelen. Doe dit niet onder de kraan, maar in een bak gevuld met vijverwater. Filtermaterialen zoals Japanse matten en filter lava zijn de kweekbodem voor waterzuiverende bacteriën. Houd de bacteriekolonie in stand door voorzichtig te spoelen en het filtermateriaal altijd nat te houden.

GH-waarde omhoog

Afstervende en ontbindende waterplanten geven zoveel CO2 af, dat verzuring van het vijvermilieu op de loer ligt. De GH-waarde moet voldoende hoog zijn om het CO2-overschot te kunnen binden in het water. Houd in deze periode de gezamenlijke hardheid en de carbonaathardheid goed in de gaten. Test deze waarden regelmatig en verhoog de waterhardheid met GH Plus en KH Plus. Het is belangrijk dat je de winter ingaat met een GH boven de 10°DH en een KH boven de 8°DH. De kans op verzuring van de vijver is dan minimaal.

TIP

De zomer loopt op zijn einde. Geniet nog langer van de vijver met drijvende verlichting of onderwaterverlichting, ook als de zon al onder is. Bovendien is een kleine misstap zo gemaakt in het donker. Met een verlichte vijver voorkom je natte voeten!

Nieuwe vijverplannen

Voor vijverliefhebbers is de vakantieperiode ideaal om nieuwe ideeën op te doen voor hun eigen waterpartij. En als het idee geboren is, kunnen er plannen worden gemaakt voor de uitvoering. Het najaar is de beste periode om een nieuwe vijver aan te leggen of een bestaande waterpartij te renoveren. De waterbiotoop heeft dan 4 tot 5 maanden de tijd om een biologisch evenwicht op te bouwen. Dat is belangrijk voor helder water een goede ontwikkeling van de planten in het voorjaar. Wanneer de lente aanbreekt kun je direct genieten van een mooie heldere waterpartij.

TIP

Bezoek aan botanische tuinen en parken in binnen- en buitenland zijn een inspiratiebron voor vijveraanleg of -renovatie.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid