Vijveronderhoud juli
De zomer betekent: genieten van het waterleven, de waterlelies, zwemmende vissen, de biodiversiteit rondom de vijver en natuurlijk ook het vijveronderhoud in juli! De vijverplanten groeien uitbundig en de waterlelies staan volop in bloei. Knip regelmatig de uitgebloeide lelies weg. Dit komt de bloei ten goede. Beperk ook het aantal leliebladeren door ze onder het waterniveau af te knippen en uit de vijver te halen. In de zomer legt de leliekever haar eitjes in het lelieblad. De larven tasten het blad aan, zodat het afsterft. Ook deze bladeren moet je snel verwijderen om van de leliekever af te komen.
Als het wateroppervlak dicht dreigt te groeien, moet je de vijverplanten uitdunnen om open water te houden. Gebruik voor het snoeien van al je vijverplanten de handige Duo Pond Tool. Met dit twee-in-één gereedschap knip je eerst de stengels. Daarna plaats je de grijpers om de plantdelen uit de vijver te halen.
Extreme neerslag
Zonnige dagen worden afgewisseld met hevige regen en onweersbuien. Veel regenval in de vijver maakt het water zacht. Controleer de hardheid met een testsetje en verhoog de GH-waarde met GH Plus.
Extreme hoosbuien en een ondergelopen tuin kunnen je vijver flink vervuilen met organisch afval. Behalve een rommelige aanblik van de vijver, kan algengroei het gevolg zijn. De oplossing is een skimmer die het wateroppervlak voortdurend afzuigt. Drijvend vuil wordt verzameld in de kop van de skimmer en haal je zo uit de vijver. Voor de laatste zwevende resten gebruik je een dosis Crystal Clear. Dit middel bindt zwevende vuildeeltjes en zweefalg en maakt de vijver weer kraakhelder.
Tip:
Wees alert na een onweersbuien met bliksem in de buurt van de vijver. Een inslag op de vijver kan gevaarlijk zijn voor de vissen met fatale gevolgen.
Vijveronderhoud juli: Beluchting
Vijverbezitters met permanente beluchting zijn altijd verzekerd van zuurstoftoevoer voor de vissen.
Nog geen beluchting in de vijver? Zodra er sprake is van zomerse dagen met hoge temperaturen is het verstandig om het water te beluchten. Naarmate de watertemperatuur stijgt, daalt het zuurstofniveau in het water. Door de uitbundige plantengroei in de vijver, kan er ook een zuurstoftekort ontstaan.
De Silenta Pro pomp is bestand tegen regenwater en staat naast de vijver. De luchtslang voert zuurstof naar de luchtsteen die in de vijver hangt. In de vorm van luchtbellen wordt de zuurstof afgegeven aan het vijverwater. Bovendien worden schadelijke gassen afgevoerd door de opborrelende luchtbellen en blijft de waterbiotoop gezond.
Vissen
Ook zijn er in de zomermaanden gevaarlijke jagers onderweg die niet vies zijn van een lekker hapje. Vooral in ondiepe vijvers, waar de vissen zich niet goed kunnen verschuilen, worden deze nog wel eens slachtoffer van een hongerige reiger of avontuurlijke kat. Wees daar alert op en bescherm je vissen! Dit kan op een diervriendelijke manier met bijvoorbeeld de Laser Guard. Deze verjaagt effectief reigers en katten.
Door de hogere watertemperaturen hebben de vissen nu ook meer behoefte aan voedsel. Je mag ze dan ook rijkelijk voeren. Geef ze af en toe wat voorgeweekte sla of een paar regenwormen. Dat vinden ze lekker!