Vijveronderhoud oktober

Vijveronderhoud oktober

Vijveronderhoud oktober, wat moet er allemaal gebeuren in de vijver

Onderhoudsadviezen

Een zomerlang heb je kunnen genieten van je waterpartij. Wanneer de dagen korter worden, is het tijd om je vijver een ‘grote beurt’ te geven. Dat bevordert de overwintering en vermindert algenproblemen in het voorjaar.

Blad verwijderen

De planten in de vijver zijn uitgebloeid, het blad verkleurt en sterft af. Ook de bomen en struiken in de tuin laten steeds meer blad vallen. Dan wordt het tijd om zoveel mogelijk afgestorven bladeren en ander organisch materiaal uit de vijver te verwijderen. Een schepnet met uitschuifbare steel is handig om het herfstblad vanaf een flinke afstand uit de vijver te halen. Zo voorkom je dat dit vuil naar de bodem zinkt en een dikke sliblaag gaat vormen.

Vijverbodemslib is een voedingsbron voor algen in het voorjaar. Gelukkig hoef je niet veel moeite te doen om er van af te komen. Strooi een dosis Bio-Oxydator in de vijver om vijverslib af te breken en bodemverzuring te voorkomen. Als je de dosering 14 dagen later herhaalt, voorkom je eventuele nieuwe slibvorming.

Afdeknet plaatsen

Voorkom dat vallende bladeren en takjes opnieuw de vijver vervuilen, want, hoe minder voedingsstoffen, hoe kleiner de kans op algen in het voorjaar. Door een afdeknet over de vijver te spannen, houd je het herfstblad eenvoudig uit de vijver. Afdeknetten zijn verkrijgbaar in diverse formaten, zodat er voor iedere vijver een passend net is. Bevestigingspinnen worden meegeleverd.

TIP

Nu het voedselaanbod voor de reiger minder wordt, zijn vijvervissen een gemakkelijke prooi. Met een fijnmazig afdeknet over de vijver, worden de vissen beschermd tegen de hongerige reigers!

Maak een wadi

We hebben steeds vaker te maken met extreem warme zomers en aanhoudende droogte, afgewisseld met zeer hevige regen- en onweersbuien. Deze weersomstandigheden kunnen funest zijn voor de tuin. Maar je kunt de natuur een handje helpen door het regenwater op te vangen en te infiltreren. Met een wadi creëer je een drassige plek in de tuin. Dit is goed voor de bodem én het bevordert de biodiversiteit.

  1. Graaf een ondiepe kuil in een lager (nat) deel van je tuin. 
  2. Bedek de bodem met substraat en dek af met vijvergrind.
  3. Maak het mooi met moerasplanten.

TIP

Verwen je vissen op 4 oktober, want dan is het Dierendag. De voedselopname wordt minder bij lagere temperaturen, maar een voederbeurt met watervliegjes of zijderupsen vormt een verantwoord feestmaal voor je vissen!

 

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid