Vijveronderhoud juni
In juni begint de zomer. Tijd om volop te genieten van zonnige dagen en lange avonden bij de vijver. Maar ook tijd voor vijveronderhoud in juni. Nu is de vijver op zijn mooist en laat de natuur zich van zijn beste kant zien. Vogels, vlinders en libellen bezoeken je tuin en zijn blij met de waterpartij. Genieten van de vijver staat dus voorop, maar hou wel de weersverwachting in de gaten. Hoge temperaturen, droge periodes, maar ook hevige regen- en onweersbuien zijn aandachtspunten voor de vijverbezitter.
De zuurstofplanten in de vijver houden het water helder en algenvrij. Belangrijk voor de groei van deze planten is het zuurbindend vermogen van het water. Verhoog de carbonaathardheid van het vijverwater met KH Plus en voeg CO2 Tabs toe voor goed groeiende zuurstofplanten. Waterlelies en vijverplanten groeien en bloeien uitbundig nu. Geef ze extra voeding door Ferro Plus ijzersupplement aan het vijverwater toe te voegen.
Vijverplanten onderhouden
Ook de planten in de vijver groeien massaal naar het wateroppervlak. Als het wateroppervlak dicht dreigt te groeien is het verstandig de vijverplanten uit te dunnen. Beperk het aantal leliebladeren door deze onder het waterniveau af te knippen. Gebruik hiervoor bij voorkeur speciaal gereedschap. Te dicht op elkaar groeiende leliebladeren steken later boven het water uit, waardoor ze gevoeliger zijn voor de leliekever en eerder afsterven.
Vijveronderhoud juni: vijverwater
Er waait in de groeimaand veel stuifmeel en ander stof op en in de vijver. Hou daarom het oppervlak van het vijverwater helder met behulp van een oppervlakte afzuiger, bijvoorbeeld een Pond Skimmer. Let erop dat de KH-waarde of carbonaathardheid hoog genoeg blijft in deze periode. Dit resulteert in kraakhelder water en voorkomt algengroei. De KH-Waarde bepaalt het ‘zuurbindend vermogen’, wat weer belangrijk is voor de groei van zuurstofplanten.
Vissen voeren in de zomer
Voer de vijvervissen rijkelijk in de zomer. Bij een watertemperatuur boven de 15°C kun je meerdere malen per dag je vissen voeren. Maar geef ze niet teveel, het visvoer moet binnen een paar minuten opgegeten zijn. Voer dat niet wordt gegeten, zinkt uiteindelijk en is een voedingsbron voor algen in de vijver. Een aantal kleine porties per dag is beter dan veel voer in een keer.
In de zomer is een voederautomaat bij de vijver een handig hulpmiddel. Een Fish Feeder geeft meerdere afgepaste porties voer per dag, tot wel 20 voederbeurten per etmaal. Een Fish Feeder verzorgt de complete voerbehoefte van je vissen; handig voor dagelijks gebruik en ideaal tijdens vakanties. Op tijd het voerreservoir bijvullen is het enige dat je hoeft te doen.
Tip: De derde zondag in juni is het Vaderdag! Zet je vader in het zonnetje met een verrassing voor de vijver, bijvoorbeeld een handige Fish Feeder, Floating Fish Dome of ander vijverhulpje. Kijk op onze website en doe inspiratie op!