Vijver bescherming

Je besteedt veel vrije tijd aan je vijver en je vissen. Je zou zelfs kunnen spreken van een vijverhobby. Hoe frustrerend is het dan om je dierbare vissen één voor één te zien verdwijnen. Katten en met name reigers vissen de vijver graag leeg als ze de kans krijgen. In ons waterrijke landje is de blauwe reiger vaak een ongewenste gast aan de vijverrand. Op zijn lange poten stapt hij door ondiep vijverwater opzoek naar een gemakkelijke prooi. De vijvervis wordt verrast door de razendsnelle beweging van de lange snavel. Vissen tot 30 cm worden in een keer doorgeslikt door een volwassen reiger. Dat laat je toch niet gebeuren!? Maar hoe bescherm je je vijver en hou je ze uit de buurt van je vijver?

Soorten vijver bescherming

Pond-Protector-bij-vijverEr zijn uiteenlopende methodes om je dierbare vissen te beschermen tegen reigers. Een eenvoudige en effectieve methode is het spannen van een schrikdraad om de vijverrand. Bij aanraking is er een schrikreactie waardoor reigers en katten snel wegvluchten om nooit meer terug te keren naar je vijver.

 

Meer geavanceerde systemen hebben een bewegingssensor die aankomende reigers, maar ook katten detecteren. Het gevolg is een krachtige waterstraal in de richting van indringer of felle lichtflitsen en geluiden. De ongewenste gast zal in dat geval direct wegvluchten. Afdeknetten voor een veilige vijverAndere manieren om reigers af te schrikken zijn bv een nepreiger.

Een andere methode is een afdeknet. Reigers kunnen de vissen dan niet meer benaderen en zullen vertrekken. Afdeknetten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten zodat er voor elke vijver wel een passend net is.

Weerkaatsing van daglicht is ook effectief om reigers op afstand te houden. Ze schrikken van een spiegelende reigerverschrikker
Weerkaatsing van daglicht is ook effectief om reigers op afstand te houden. Ze schrikken van de onrustige lichtreflecties veroorzaakt door een spiegelende spinner of zilverkleurige bol. Zo’n spiegelende reigerverschrikker is ook nog eens een decoratief element in je tuin. Plaats een aantal drijvende bollen in de vijver voor een versterkend effect.

Kindveilige vijver

Vijver en het waterleven hebben ook een enorme aantrekkingskracht op de kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes. Kinderveiligheid rondom de vijver is belangrijk want er kunnen altijd gevaarlijke situaties ontstaan voor spelende kinderen die vrij toegang hebben tot de vijver.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid