Vijverwater testen

Wanneer je je vijverwater test, onderzoek je de zogenoemde waterwaarden. Goede waterwaarden in de vijver zijn van belang voor het verkrijgen van een mooie heldere vijver met een goed biologisch evenwicht. Met het vijverwater testen meet je de kwaliteit van het water. Deze wordt bepaald door de stoffen die erin zijn opgelost.

Vijverwater testen is belangrijk om zo achter de kwaliteit van het vijverwater te komen.Dat kunnen hardheidvormende stoffen zijn zoals Calcium en Magnesium. Maar dat kunnen ook primaire voedingsstoffen voor de planten zijn zoals fosfaten en nitraten. Dit kun je testen met een pH waarde test. Verder zitten er in het water belangrijke gassen zoals zuurstof en koolzuur, maar ook giftige methaangassen. Deze en nog vele stoffen meer bepalen uiteindelijk de kwaliteit van het vijverwater.

 

Een groot aantal van de in het vijverwater opgeloste stoffen kunnen met een watertestset worden bepaald. Zo’n vijvertest is eenvoudig in gebruik en bevat de belangrijkste watertesten namelijk de pH-waarde, GH-waarde en KH-waarde. Het is raadzaam om regelmatig vijvertesten uit te voeren.

Heb jij last van een of meer van de volgende problemen in jouw vijver?

  • Het vijverwater is troebel en groen
  • In de vijver zitten draad- of slijmalgen
  • Vijverplanten groeien slecht of sterven
  • Vijvervissen gedragen zich vreemd

Dan is het van belang om jouw vijverwater te (laten) testen.

Er zijn verschillende methodes om zelf de waterwaardes te meten. Wil je de ontwikkeling van de hardheid en zuurgraad nauwkeurig volgen, dan kun je de AquaTesterPro met bijbehorende app gebruiken. Met deze elektronische watermeter kun je vaak en eenvoudig een test doen, bijvoorbeeld na elke hevige regenbui.

T!P: Heb je nog geen ervaring met het testen van je vijverwater? Neem dan je watermonster mee naar het tuincentrum om het te laten analyseren. Een complete diagnose is het resultaat.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid