Koivijver

Koivijver, bouwen aan een perfecte hobby

Als we praten over een Koivijver, dan gaat het over een vijver met koi, de nationale vis van Japan. De koi is een speciale kweekvariant van de gewone karper. Het zijn prachtige vissen om te zien. Maar koi hebben een goed onderhouden vijver nodig om de gezondheid van deze kostbare vissen te garanderen. De techniek in koivijvers dient dan ook regelmatig gecontroleerd en onderhouden te worden.

Maak de koivijver diep genoeg

De diepte van een koivijver moet minimaal 150 cm zijn. Dit is noodzakelijk om grote temperatuurschommelingen van het water in de winter te voorkomen, zodat de koi kunnen overwinteren. Een koi vijver is daarmee dieper dan bijvoorbeeld een siervijver. In het gedeelte van de vijver waar de koi zwemmen kunnen geen planten worden geplaatst. Koi zijn namelijk planteneters en zullen alle planten die ze in de vijver tegenkomen opeten. Behalve in bijvoorbeeld drijvende plantmanden waardoor ze niet bij de planten kunnen komen. Omdat in een koivijver de planten het water niet helder kunnen houden, moet er een solide filterinstallatie komen. Eventueel in combinatie met een apart moerasplantengedeelte. Vaak worden er ook nog andere voorzieningen getroffen zoals een vijververwarming of een UV-C Filter.

Koi worden ongeveer 70 tot 80 centimeter lang. De koivijver moet daarom voldoende groot zijn voor deze vissen. Stelregel is één koi per 1000 liter water. Afhankelijk van de grootte en gebruikte materialen van de koivijver kunnen de investeringen hoog oplopen. Iets om rekening mee te houden als je een koivijver wilt bouwen. Maar als je van de vijver je hobby wilt maken is een koivijver de perfecte keuze.

Koivijver bouwen

Voor de bouw van een koivijver zal je een afweging moeten maken tussen de kosten, het welzijn van de vissen en het gemak voor jezelf. Een goede planning vooraf is van groot belang. Houdt daarbij rekening met:

  • de ligging van de koivijver
  • de vorm van de vijver
  • de diepte (minimaal 150 cm)
  • de grootte van de vijver (en het aantal koi)
  • filtersystemen (plaats, formaat en opstelling)
  • pompen
  • in- en uitgangen voor de pompen en overloop
  • eventuele plaatsing van een skimmer (drijvende oppervlakte afzuiger met pomp).

Koi zijn een zware belasting voor het vijverwater. Een vijverfilter en vijverpomp zijn daarom belangrijk om de kwaliteit van het water goed te krijgen en te houden. Een natuurlijke filtratie van de koivijver kan ook. De planten zijn hierbij gescheiden van de koi zodat ze niet worden opgegeten. Een zogenaamd helofytenfilter (ook wel planten- of moerasfilter genoemd) staat in verbinding met de koivijver en zuivert het water door de werking van de planten en de substraten. Toch is het raadzaam altijd een filtersysteem bij te plaatsen. Bodemslib is funest voor helder water en een ziekmaker voor de koi.

Je kunt ook gebruik maken van een bodemdrain. Dit is een soort afvoerputje, aangesloten op het riool, om bezonken vuil op de bodem rechtstreeks at te voeren. Bij de aanleg van de vijver moet de drain al worden geïnstalleerd op het diepste punt van de vijver. Vooral bij zwaar belaste koivijvers is dit een populaire methode om afval af te voeren.

Onderhoud koivijver

Het onderhoud van een koivijver verschilt niet wezenlijk van een gewone vijver. In het najaar moeten ingewaaide bladeren uit de vijver worden verwijderd. Dit voorkomt dat ze op de bodem gaan rotten. Dit organische afval op de bodem vergroot de kans op verzuring van de vijver. Dit is geen goede leefomgeving voor de koi. En het vergroot de kans op algenproblemen.
Het beste is om met regelmaat alle gevallen bladeren uit de vijver verwijderen. Dit kun je het beste doen met een schepnet. Hetzelfde geldt voor rottend blad of slib op de bodem. Ook handig is een speciale vijverstofzuiger of slibzuiger. Het is niet verstandig om jaarlijks de hele vijver leeg te pompen om de bodem schoon te kunnen maken. Hiermee verwijder je niet alleen allerlei nuttige waterdiertjes maar ook tast je daarmee de bacteriële huishouding in belangrijke mate aan en die is juist in de winter erg belangrijk. Daarnaast levert het veel stress op voor aanwezige koi.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid