Kosten vijver aanleggen
De kosten voor het aanleggen van een vijver hangen af van verschillende factoren. Het soort vijver, de gebruikte materialen, de technieken, de planten en vissen en natuurlijk het formaat spelen allemaal een rol.
Kosten en soorten vijvers
Er bestaan verschillende soorten vijvers, ieder met hun eigen prijskaartje. Zo zijn zwemvijvers vaak duur: ze zijn groot, hebben een helofytenfilter nodig en vergen redelijk wat onderhoud. Bij visvijvers zijn het vooral de techniek (pompen en filters) en de vissen, een koi karper kan met gemak honderden euro’s kosten en hebben relatief veel onderhoud nodig, wat veel geld kost. Een natuurvijver met een goed biologisch evenwicht heeft vrijwel geen filters, pompen of onderhoud nodig waardoor deze automatisch goedkoper is.
Kosten en materiaal
Ook de materiaalkosten hebben een belangrijk aandeel. De meest voorkomende materialen hierbij zijn vijverfolie en de doorgaans duurdere, maar praktischere voorgevormde vijverbakken. Grote vijvers worden vaak van leem, beton of klei gemaakt.
Kosten vijverfolie
Vijverfolie kan uit drie verschillende materialen bestaan: PVC, HDPE en EPDM. Deze materialen verschillen niet alleen in aanschafprijs, maar hebben ook een andere levensduur: zo gaat PVC ongeveer 15 jaar mee, terwijl HPDE en EPDM sterker zijn en langer meegaan (EPDM tot wel dertig jaar). PVC is dan ook goedkoper dan HPDE en EPDM, maar moet wel eerder vervangen worden en leidt zo alsnog tot extra kosten. Folie is bovendien verkrijgbaar tot een breedte van zes meter, dus als je vijver groter is dan moet de folie gelijmd of gelast worden. Dat brengt extra kosten met zich mee.
Kosten voorgevormde vijverbakken
Voorgevormde vijverbakken zijn gemaakt van HPDE of polyester, versterkt met glasvezel. Deze bakken zijn duurder dan vijverfolie. Maar ze kunnen wel worden hergebruikt of verplaatst. En bovendien zijn vrij makkelijk zelf te plaatsen.
Kosten leem, beton of klei
Grote natuurlijke vijvers kunnen gemaakt worden uit leem, beton of klei. Dit is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. Het aanleggen van een grote vijver van deze materialen wordt door gespecialiseerde bedrijven gedaan. En is daardoor een stuk duurder vergeleken met de andere opties.
Kosten techniek in de vijvers
Eén van de grootste kostenposten van je vijver is de techniek die in de vijvers gestopt kan worden. De prijzen van filters en pompen lopen sterk uiteen. Vaak is het zo dat wanneer je de aanschafkosten van de techniek laag houdt, het elektriciteitsverbruik de prijs verhogen. Vooral in koivijvers is dit het geval, waar een goede techniek onmisbaar is. Het gebruik van tijdklokken voor fonteinen en verlichting kunnen je helpen kosten (en het milieu) te sparen.
Onderhoudskosten vijvers
Als je je vijver goed onderhoudt, dan kan dat aanzienlijk schelen in de kosten op langere termijn. Als een vijver een natuurlijk evenwicht heeft (door goed onderhoud), dan is een dure pomp of waterzuiveringsinstallatie namelijk niet altijd nodig. Je kunt de vijver onderhouden door bijvoorbeeld regelmatig je vijverplanten te controleren, filters te reinigen, bodemslib te verwijderen en vorstschade te voorkomen. Als je hier niet voldoende tijd voor hebt, dan dien je rekening te houden met de kosten die je kwijt bent aan bijvoorbeeld pompen en zuiveringsinstallaties.
De totale kosten van het aanleggen van een vijver hangen dus van een hoop verschillende factoren af en zijn daardoor voor iedereen weer verschillend. Uiteraard hangt de prijs ook voor een groot deel af van de grootte die je wenst. Een kleine vijver is niet alleen goedkoper in de aanschaf, maar vraagt ook minder kosten op het gebied van aanleg, techniek en onderhoud.