Goudvissen

Goudvis, de bekendste vijvervis

De goudvis (Carassius auratus auratusis de bekendste vijvervis en hij voelt zich prima op zijn plaats in een vijver. Het is een kleurvariëteit van de giebel (Carassius gibelio) en is een goedkope, sterke en winterharde vijvervis. Onder de juiste omstandigheden kunnen goudvissen een lengte van 35 cm bereiken. Deze karperachtige vis werd in de 17e eeuw vanuit China naar Europa ingevoerd. In Azië worden goudvissen al ruim 4000 jaar als siervissen gekweekt, maar ook als consumptievis. De bekendste goudvis kweekvormen zijn de Sarasa en de Komeetstaart.

De goudvis is een goedkope, sterke en winterharde vijvervis

De gewone goudvis is een langzame zwemmer en is een alleseter. Dit betekent dat hij zowel dierlijk als plantaardig voedsel eet. De grotere exemplaren kunnen, door hun gewroet in de bodem, zorgen voor vertroebeling van het water. Bij goudvissen is het van belang de populatie in toom te houden, omdat goudvissen zich snel en gemakkelijk voortplanten.

Gevolg is dat er na een paar jaar teveel vissen in de vijver komen en de vijver problemen kan krijgen met het biologisch evenwicht. Jong geboren goudvisjes zijn in het begin zwart en veranderen pas later van kleur. Naast oranje, zijn er rode, gele en zelfs witte varianten.

Goudvissen verzorgen

Koop goudvissen altijd in een groepje van minimaal vijf vissen, maar niet meer dan vijf vissen per 1.000 liter water.

TIP! van Velda

Houd goudvissen in een groepje van minimaal vijf vissen en plaatst niet meer dan vijf vissen per 1000 liter water. Let erop dat de vijver minimaal 100 cm diep is

Voor goudvissen moet de visvijver minimaal 100 cm diep zijn, om de temperatuur in de vijver zo constant mogelijk te houden voor de vissen om te overwinteren. Wil je nog meer tips? Like dan onze Facebookpagina en blijf ons volgen. Op deze pagina geven we tips en adviezen en organiseren we leuke wedstrijden waarbij we gratis producten weggeven.

Voer voor de goudvissen

Goudvissen houden van licht verteerbaar voedsel. Er is speciaal visvoer ontwikkeld voor onder meer goudvissen. Wij adviseren om Rondett Fish Food of 3 Colour Pellet Food aan de goudvissen te geven. Dit voer is te verkrijgen bij iedere vijver speciaalzaak of tuincentra. Klik hier om de het dichtstbijzijnde verkooppunt op te zoeken.

Goudvissen zijn een geliefde prooi voor bijvoorbeeld reigers en katten. Er zijn verschillende diervriendelijke oplossingen om je goudvis te beschermen tegen jagers. Hiermee zorg je ervoor dat reigers en katten op afstand gehouden worden.

Algemene gegevens goudvissen

Naam: Goudvis (Carassius auratus auratus)
Lengte: Tot 35 cm
Uiterlijk: Oranje (maar ook rood, geel en wit)
Leeftijd: 20 tot 30 jaar
Voer: Licht verteerbaar kwalitatief hoogwaardig voer met vitamines en mineralen
Vijver: Minimaal 100 cm diep, goudvissen planten zich snel voort
Bescherming:  Noodzakelijk!

Wil je meer informatie over tips over de vijver? Volg ons dan via Facebook of lees onze blogs met heel veel leuke adviezen.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid