Vijveronderhoud augustus

Vijveronderhoud augustus

De maand augustus verschilt wat de vijver betreft niet zoveel van de maand juli. Ook in deze maand kunnen de watertemperaturen relatief hoog zijn. Denk dus aan het zuurstofgehalte van het water. Enerzijds kan er ’s ochtends in de vijver zuurstoftekort ontstaan door de groei van met name zuurstofplanten. ’s Nachts wordt er namelijk geen zuurstof geproduceerd terwijl de planten wel zuurstof opnemen. Anderzijds bevat warmer water nu eenmaal minder zuurstof. In beide gevallen is een vijverpomp of luchtpomp een goede oplossing. Waterbeweging door middel van een pomp kan een mogelijk zuurstoftekort namelijk voorkomen. Lees ook ons artikel Beluchten, Beluchten en … Beluchten.

Ook zullen algen door het warme weer – en met name zonlicht – sneller groeien. Maak daarom de pomp regelmatig schoon en verwijder algen met een schepnet. Dun de zuurstof-planten uit en verwijder de uitgebloeide bloemen en bruine bladeren van de waterlelies en moerasplanten. Speciaal onderhoudsgereedschap kan hierbij goede diensten bewijzen.

Waterwaarden

Houd in deze periode ook de waterhardheid en de carbonaathardheid goed in de gaten. Test deze waarden regelmatig en verhoog ze indien nodig met speciaal daarvoor bedoelde middelen. Je kunt eventueel een speciale Pond Test App gebruiken om de waterwaarden in de gaten te houden.

Bekijk ook of het vijverfilter nog voldoende water geeft. Spoel zo nodig het filtermateriaal nogmaals om of vernieuw deze. Zie hiervoor ook het bericht ‘Vijverfiltermaterialen, doorspoelen of vervangen?’, dat we eerder publiceerden. Gebruik een goede kwaliteit filterkool, waarmee je eventueel ook kleurstoffen en fenolen uit het water kunt filteren.

Tijdens warme dagen verdampt er veel water waardoor je vissen minder zwemruimte hebben. Controleer daarom regelmatig het waterpeil van je vijver en vul bij indien noodzakelijk. Dit kan gewoon met kraanwater.

Vissen groeien

De vissen groeien in deze maand hard, het kleurpatroon ontwikkelt zich en er wordt conditie opgebouwd voor de komende wintermaanden. Voer de vissen daarom ook meer dan normaal. Let wel op dat er geen voer overblijft, dit is weer een voedingsbron voor algen. Zie ook ons artikel ‘Tips voor verantwoord vissen voeren‘.

In augustus zijn de jonge reigers uitgevlogen en moeten nu zelf voor voedsel zorgen. Vooral in de vroeg ochtend en in de avondschemering zijn ze erg actief. Bescherm je vissen daarom goed tegen deze vliegende jagers.

Onderhoud augustus op een rij

Om het je makkelijk te maken geven we nog een kort overzicht van de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden in augustus:

  • Houd de waterhardheid van het vijverwater en het waterpeil goed in de gaten
  • Snoei regelmatig drijvende planten, waterplanten en lelies
  • Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver, eventueel met een vijverpomp
  • Bescherm vissen tegen reigers en andere jagers

We hopen dat je van veel mooie vijverdagen kunt genieten deze maand!