Vijveronderhoud augustus

Vijveronderhoud augustus

Hebben ‘happende’ vissen honger?

Op zomerse dagen komen de vissen in de vijver vaak naar boven om te ‘happen’. Bij hoge temperaturen neemt de voedselbehoefte van de vijvervissen toe en kun je ze meerdere malen per dag voeren. Maar ‘happende’ vissen zijn niet happy. Ze hebben grote behoefte aan zuurstof. Naarmate de temperatuur stijgt, neemt het zuurstofgehalte in het water sterk af. Beluchting brengt extra zuurstof in het water en red de vissen van verstikking. De Silenta Outdoor pomp is bestand tegen regenwater en staat naast de vijver. De luchtslang voert zuurstof naar de luchtsteen die in de vijver hangt. In de vorm van luchtbellen wordt de zuurstof afgegeven aan het vijverwater. Bovendien worden schadelijke gassen afgevoerd door de opborrelende luchtbellen en blijft de waterbiotoop gezond.

Door verdamping en gebrek aan regen kan het waterpeil in je vijver behoorlijk zakken. De vissen hebben minder zwemruimte én minder zuurstof! Vul het waterpeil aan met kraanwater.

T!P

De waterbeweging tijdens het bijvullen van de vijver, bijvoorbeeld met een broeskop, geeft extra zuurstof in de vijver.

Goed verteerbaar visvoer

Voer de vijvervissen rijkelijk in de zomer. Visvoer van goede kwaliteit met hoogwaardige ingrediënten is niet alleen beter voor de vissen; het is een verstandig keuze voor de vijver. De juiste samenstelling zorgt ervoor dat het voer goed verteerd wordt door de vissen, waardoor de eiwitten en andere voedingsstoffen uitstekend worden opgenomen. De uitwerpselen worden tot een minimum beperkt, waardoor het vijverwater langer schoon blijft. Voer meerdere malen per dag kleine porties voor een snelle groei van de vissen en minder uitwerpselen. In de vijver kan het voeren met grote hoeveelheden leiden tot indigestie en vervuiling van het vijvermilieu. Voer dat niet wordt gegeten, zinkt uiteindelijk en is een voedingsbron voor algen in de vijver. De SaniKoi voersoorten bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten waardoor het vijvermilieu niet extra wordt belast.

 

Klaar voor vakantie

Ga zorgeloos op vakantie, zonder ongerustheid over de vijver en de vissen. Met een paar aandachtspunten kun je de vijver goed verzorgd achter laten.

  1. Waterwaardes meten en op peil brengen
  2. Controle van filter, pomp en beluchting
  3. Bescherming tegen reigers en katten
  4. Voederautomaat voor de vissen
  5. Iemand (met een vijver) vragen om op te letten

 

Als je de bovenstaande maatregelen hebt getroffen, is de vijver klaar voor vakantie. Maar tijdens je afwezigheid kan er altijd iets onverwachts gebeuren. Extreem weer of een stroomstoring kunnen nadelig zijn voor de vijver en je vissen. Vraag een bevriende vijverbezitter om een oogje in het zeil te houden en geniet zorgeloos van je vakantie.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid