Vijveronderhoud augustus

Vijveronderhoud augustus

De maand augustus verschilt wat de vijver betreft niet zoveel van de maand juli. Ook in deze maand kunnen de watertemperaturen relatief hoog zijn. Denk dus aan het zuurstofgehalte want warmer water bevat minder zuurstof ’s ochtends kan er in de vijver zuurstoftekort ontstaan door de waterplanten groei. ’s Nachts wordt er namelijk geen zuurstof geproduceerd door de zuurstofplanten terwijl de andere planten wel zuurstof opnemen. Waterbeweging door middel van een vijverpomp of luchtpomp kan zuurstofgebrek voorkomen. Lees ook ons artikel Beluchten, Beluchten en … Beluchten.

Algen groeien snel door het warme weer en het felle name zonlicht. Maak daarom de pomp regelmatig schoon en verwijder algen met een schepnet. Dun de zuurstofplanten uit en verwijder de uitgebloeide bloemen en bruine bladeren van de waterlelies en moerasplanten. Speciaal onderhoudsgereedschap kan hierbij goede diensten bewijzen.

Waterwaarden

Tijdens warme dagen verdampt er veel water waardoor je vissen minder zwemruimte hebben. Controleer daarom regelmatig het waterpeil van je vijver en vul bij indien noodzakelijk. Dit kan gewoon met kraanwater.

Houd in deze periode de waterhardheid en de carbonaathardheid goed in de gaten. Test deze waarden regelmatig en verhoog ze indien nodig met speciaal daarvoor bedoelde middelen. Je kunt eventueel de speciale Pond Test App gebruiken om de waterwaarden te bepalen en te bewaren.

Bekijk ook of het vijverfilter nog voldoende water geeft. Spoel zo nodig het filtermateriaal nogmaals om of vernieuw deze. ‘Vijverfiltermaterialen, doorspoelen of vervangen?’, Gebruik een goede kwaliteit filterkool, waarmee je eventueel ook kleurstoffen en fenolen uit het water kunt filteren.

Vissen groeien

De vissen groeien in deze maand hard, het kleurpatroon ontwikkelt zich en er wordt conditie opgebouwd voor de komende wintermaanden. Voer de vissen daarom ook meer dan normaal. Let wel op dat er geen voer overblijft, dit is weer een voedingsbron voor algen. Lees meer ‘Tips voor verantwoord vissen voeren‘.

In augustus zijn de jonge reigers uitgevlogen en moeten nu zelf voor voedsel zorgen. Vooral in de vroege ochtend en in de avondschemering zijn ze erg actief. Bescherm je vissen daarom goed tegen deze vliegende jagers.

Onderhoud augustus op een rij

Om het je makkelijk te maken geven we nog een kort overzicht van de belangrijkste onderhoudswerkzaamheden in augustus:

  • Houd het waterpeil en de hardheid van je vijverwater goed in de gaten
  • Snoei regelmatig drijvende planten, waterplanten en lelies
  • Zorg voor voldoende zuurstof in de vijver, door te beluchten
  • Bescherm vissen tegen reigers en andere jagers

We hopen dat je van veel mooie vijverdagen kunt genieten deze maand!

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid