Vijveronderhoud april

Vijveronderhoud april

Als de werkzaamheden, zoals die bij vijveronderhoud maart zijn omschreven, nog niet zijn uitgevoerd, wordt het nu de hoogste tijd. Anders is het nu tijd om door te gaan met het vijveronderhoud in april. Controleer tevens de vijver goed op lekken buiten de vijver.

vijveronderhoud april

Vijveronderhoud in april

Sneeuw- en regenbuien kunnen de hardheid van het vijverwater flink verlagen door gebrek aan mineralen. Controleer daarom de waterkwaliteit en breng de hardheid weer op peil met GH Plus en KH Plus. GH-waardes tussen 8° en 12°DH en KH-waardes tussen 6° en 8°DH zijn ideaal voor de vijver.

Er zijn verschillende methodes om zelf de waterwaardes te meten. Wil je de ontwikkeling van de hardheid en zuurgraad nauwkeurig volgen, dan kun je de AquaTesterPro met bijbehorende app gebruiken. Met deze elektronische watermeter kun je vaak en eenvoudig een test doen, bijvoorbeeld na elke hevige regenbui.

Tip:
Heb je nog geen ervaring met het testen van je vijverwater? Neem dan je watermonster mee naar het tuincentrum om het te laten analyseren. In het voorjaar zijn er speciale vijvertestdagen bij diverse verkooppunten.

Als je de waterwaardes weet, kun je bepalen of je gaat bijsturen. Dat kan op een duurzame manier met Maërl; een natuurproduct dat de hardheid verhoogt en de waterkwaliteit verbetert. Bij zeer lage waardes kun je beter kiezen voor GH Plus en KH Plus. Dit zijn gebruiksvriendelijke middelen met snel resultaat.

Tip:
Meer vijverproducten met een natuurlijke oorsprong en werking vind je bij Vincia. Deze productlijn staat voor duurzaam vijveronderhoud met minimale milieubelasting.

Langzaam worden de dagen langer en laat de zon zich vaker zien. Alles in de tuin kleurt weer groen, maar helaas het vijverwater ook. Zonlicht zorgt voor algengroei in de vijver, nog voordat de waterplanten beginnen te groeien. Installeer nu een nieuwe UV-C lamp in je filtersysteem om zweefalgen te doden. De zuurstofplanten profiteren hiervan en zullen beter groeien. Dan ben je het hele jaar door verzekert van helder vijverwater.

Vijverplanten

In het voorjaar kun je nieuwe waterplanten en -lelies aanbrengen. Geef bestaande waterlelies een nieuwe voedingsbodem met blauwklei en de moerasplanten kun je nu vermeerderen.

Gebruik voor het oppotten altijd goede plantmanden en de juiste plantaarde. Gebruik nooit tuinaarde. Deze is te rijk aan voedingsstoffen en zorgt daardoor voor een explosieve algengroei. Plaats de moerasplanten eens in van die leuke drijvende plantenmanden voor prachtig begroeide eilandjes in de vijver.

Vissen

Ook de vijvervissen laten zich vaker zien als het warmer wordt. Ze worden actiever en dagelijks voeren kan weer bij een watertemperatuur boven de 10°C. Maar geef ze niet teveel, het visvoer moet binnen een paar minuten opgegeten zijn. Speciaal voor de overgang tussen de seizoenen kun je licht verteerbaar All Season visvoer gebruiken. 

Observeer de vissen goed en let op eventuele ziekteverschijnselen. Als er plekken en zweren aanwezig zijn, is een behandeling met speciale medicijnen aan te raden.

Uw privacy is belangrijk voor ons

Vanaf 25 mei 2018 volgt ons beleid de nieuwe algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie. Velda heeft zijn privacybeleid bijgewerkt om je meer informatie te geven over hoe Velda je privacy beschermt, waaronder informatie over hoe je je rechten op gegevens kunt uitoefenen.

Lees ons privacybeleid